O filmare publicată de reporterul aerospațial Andrew Jones pe platforma de micro-blogging Twitter arată un uriaș motor de rachetă, care ar fi făcut parte din racheta chineză Long March 2F care a lansat trei astronauți pe orbită la data de 16 iunie, în mijlocul unui câmp, din care aparent se scurge tetroxid de azot.
Potrivit unei postări făcute pe Weibo, o rețea de socializare online din China, bucata a aterizat în Ordos, un ținut din nord-vestul Chinei. Drumurile locale au fost închise și oamenii au fost evacuați și duși în zone sigure, potrivit postării.
Deși veridicitatea filmării nu poate fi confirmată, aceasta nu ar fi prima oară când o rachetă chineză decolează pentru a duce echipaj sau cargo pe orbită, iar apoi ajunge în mod necontrolat pe suprafața Pământului.
Lansarea din 16 iunie a fost de succes, iar trei astronauți au ajuns cu bine la primul modul al stației spațiale Tiangong, acolo unde sunt așteptați să rămână pentru mai multe luni.
Luna trecută, partea centrală din racheta Long March 5B, folosită pentru a livra modulul stației spațiale pe orbită în aprilie, a intrat necontrolat în atmosfera Terrei și s-a dezintegrat deasupra Oceanului Indian. Așadar, din fericire, nimeni nu a fost rănit.
Alte companii care construiesc rachete, precum SpaceX, au dezvoltat motoare care pot face aterizări controlate, astfel că rachetele pot fi refolosite.
În ciuda faptului că racheta a reușit să evite prăbușirea în zone locuite, experții sunt îngrijorați că lansările viitoare s-ar putea sfârși în mod tragic, scrie Futurism.
„Există o șansă reală să fie produse pagube și victime”, a precizat Jonathan McDowell, astrofizician la Centrul Harvard–Smithsonian pentru Astrofizică.
Long March 5B, racheta chinezilor, s-a dezintegrat deasupra Oceanului Indian
Bucăți uriașe dintr-o rachetă chineză ar putea să cadă pe Pământ în următoarele zile
Pentagonul vrea să trimită o rachetă propulsată de un reactor nuclear pe orbita Pământului