Un tezaur de monede din argint emise în Imperiul Carolingian în urmă cu aproape 1.200 de ani a fost dezgropat în nord-estul Poloniei și ar fi putut face parte dintr-o răscumpărare istorică menită să salveze Parisul de la o invazie a vikingilor.
Aceasta este prima oară când cineva a găsit atât de multe monede carolingiene în Polonia. Doar trei astfel de monede, cu un stil distinctiv de inscripții latine și un crucifix central, au mai fost descoperite în țară până acum.
Imperiul Carolingian a fost fondat de regele franc Carol cel Mare și a cuprins mare parte din Franța, Germania, Elveția și nordul Italiei din zilele noastre în timpul secolelor VIII și IX.
Arheologii cred că monedele descoperite recent ar putea proveni de la un oraș de negustori vikingi, Truso, care a fost situat în apropiere de coasta baltică la 100 kilometri vest de câmpul unui fermier, acolo unde a fost găsit tezaurul.
Dacă monedele provin cu adevărat din Truso, arheologii cred că este posibil ca acestea să fi făcut parte dintr-o răscumpărare uriașă de aur și argint plătită regelui carolingian pentru a împiedica o invazie a vikingilor în Paris.
„Dacă un număr mai mare de monede poate fi atribuit Parisului, atunci da, este posibil, iar unele au fost atribuite Parisului deja. Însă, este multe prea devreme să ajungem la o astfel de interpretare”, a explicat Mateusz Bogucki, arheolog și expert în monede de la Universitatea din Varșovia, potrivit Live Science.
În orice caz, caracterul distinctiv al monedelor ridică mari semne de întrebare despre originea lor. În perioada în care tezaurul a fost ascuns sau pierdut, primul regat medieval polonez încă nu era stabilit, iar triburile slavice din regiune foloseau în mare parte dirhami arabi din argint pentru a cumpăra sclavi de la negustorii din califatul musulman, situat în Bagdad înspre sud.
Detectorii de metale au descoperit primele monede din tezaur în noiembrie 2020, într-un câmp în apropiere de orașul Biskupiec. Aceștia aveau permisiune de la Guvern pentru a-și desfășura activitățile și au oprit imediat restul căutărilor, păstrând locul descoperirii secret până când experții de la Muzeul din Ostróda au ajuns la fața locului.
Tezaur vechi de peste 2.000 de ani descoperit cu detectorul de metale de un polițist pensionar
Un tezaur de peste 600 de monede de argint din perioada romană, descoperit în Turcia
Tezaur de monede din secolul XVI, descoperit la marginea unui sat din Sălaj