Un număr de 17 schelete, decapitate de aproximativ 1.700 de ani, au fost descoperite în trei cimitre romane din Cambridgeshire, în Marea Britanie.
Arheologii care au excavat situl cred că oamenii au fost executați pentru că au încălcat legile romane. Cu toate acestea, alți specialiști din afara cercetării și-au exprimat opinii diferite despre această explicație.
Cele trei cimitire excavate la ferma Knobb din Cambridgeshire conțin rămășițete a 52 de persoane, dintre care 17 decapitate – nouă bărbați și opt femei. Toți cei decapitați aveau vârste de peste 25 de ani în momentul morții, au raportat cercetătorii într-o lucrare publicată în revista Britannia.
În multe cazuri, capetele persoanelor decapitate erau îngropate alături de picioare, iar în locul unde ar fi trebuit să fie capul era pus un vas din ceramică. Totodată, unele dintre cadavre au fost înhumate cu fața în jos.
Cercetătorii cred că este vorba de persoane executate. Ei au menționat că numărul infracțiunilor capitale pe baza dreptului roman a crescut dramatic în secolele al III-lea și al IV-lea, exact în perioada în care aceste schelete au fost îngropate.
Dovezile arheologice au sugerat că armata romană a folosit ferma Knobb ca centru de aprovizionare și că ar fi pedepsit cu asprime orice infracțiune.
„Pe parcursul secolelor al III-lea și al IV-lea, sancțiunile prevăzute de legea romană au crescut constant. Numărul infracțiunilor pedepsite prin condamnare la moarte a crescut de la 14 la începutul secolului al III-lea la aproximativ 60, până la moartea lui Constantin, în 337 d.Hr”, au notat cercetătorii. Grija pentru securitatea Imperiului Roman a fost unul dintre motivele creșterii numărului pedepselor capitale, au precizat aceștia.
În secolele III și IV, în Imperiul Roman, s-au înregistrat numeroase războaie civile, mai mulți oameni luptându-se adesea pentru titlul de împărat. În plus, atacurile așa-numiților „barbari” reprezentau o preocupare majoră la acea vreme.
În ciuda faptului că este posibil să fi fost executați, indivizii au fost îngropați cu vase de ceramică și, în unele cazuri, puși în sicrie, conform tradiției.
„O femeie decapitată avea, de departe, cea mai bogată colecție de bunuri funerare, fiind înmormântată cu două vase și un colier de mărgele”, a declarat Isabel Lisboa, arheologul care a condus săpăturile.
Legea romană prevedea că familia și prietenii puteau cere returnarea trupului celui executat pentru a fi înmormântat, notează Live Science. Aceasta ar putea explica de ce în mormintele celor decapitați au fost găsite bunuri funerare.
Persoanele executate nu erau probabil sclavi, deoarece „sclavii nu aveau nici un statut” și probabil că nu ar fi fost înmormântați separat, cu atât mai puțin să fie puși în sicrie cu bunuri funerare.
Alți specialiști care nu au fost implicați în cercetare sunt sceptici că acești indivizi au fost executați în baza dreptului roman.
„Ceea ce știm despre locurile de execuții romane sugerează că se aflau în principal în orașe, se făceau ca un spectacol public cu scopul de descurajare”, a declarat Simon Cleary, profesor emerit de arheologie romană la Universitatea din Birmingham, Marea Britanie. El a atras atenția că ferma Knobb nu se afla în apropierea niciunui oraș.
Totodată, o lege dată de un împărat de la Roma era greu de aplicat într-o locație îndepărtată, precum Britannia. Cleary a adăugat că este posibil ca acești oameni să fi fost decapitați, însă nu în baza legilor romane.
Alți cercetători, care nu au fost implicați în studiu, au susținut că este posibil ca acești indivizi să fi fost executați în conformitate cu dreptul roman.
„Execuția oficială pare cea mai bună explicație pentru cazurile de la ferma Knobb”, a spus Judith Evans Grubbs, profesor de istorie romană la Universitatea Emory din Atlanta.
„Execuțiile oficiale ar fi fost efectuate sub autoritatea guvernatorului provincial, nu a justiției locale, și ar reflecta mai degrabă ideile imperiale despre criminalitate decât cele locale”, a adăugat Grubbs.
Ea a menționat că femeile din Imperiul Roman erau adesea acuzate de vrăjitorie și adulter, ambele fiind considerate infracțiuni capitale de către romani.
Vă recomandăm să citiți și:
Cum Imperiul Roman a putut deveni puternic cu ajutorul imigranţilor
El a fost cel mai bine platit atlet in Imperiul Roman
Pe vremea Imperiului Roman, Mediterana a fost mai caldă decât în orice altă perioadă
Cinci lucruri mai puţin cunoscute despre Hannibal, cel mai mare inamic al Imperiului Roman