Home » Știință » Pământul sau Marte: Ce arată, de fapt, aceste imagini incredibile?

Pământul sau Marte: Ce arată, de fapt, aceste imagini incredibile?

Pământul sau Marte: Ce arată, de fapt, aceste imagini incredibile?
Credit foto: Thomas Pesquet, astronaut al Agenției Spațiale Europene
Publicat: 29.05.2021

Planeta Roșie, denumită astfel după solul său ruginit și oxidat, arată extrem de diferit față de planeta noastră verde și albastră.

Acest fapt este adevărat în cele mai multe cazuri. Uneori, cele două lumi pot părea deosebit de similare, după cum a observat și Thomas Pesquet, astronaut al Agenției Spațiale Europene, atunci când fotografia Pământul în timp ce planeta noastră arăta neobișnuit de roșiatică la începutul lunii mai.

Imaginile au fost surprinse de la bordul Stației Spațiale Internaționale.

GALERIE FOTO

„Niciun nor pe cer și nuanțele de roșu și ocru se întind până la orizont. Atunci când am văzut această priveliște, am crezut că mă aflu pe orbita lui Marte”, a descris astronautul experiența.

O explicație simplă pentru această confuzie cosmică

Există o explicație simplă pentru această confuzie cosmică, anume că ne uităm la solul la fel de roșiatic al deșertului.

Din păcate, astronautul Thomas Pesquet nu a precizat despre ce deșert este vorba. Însă, având în vedere lanțurile muntoase întunecate, ar putea fi vorba despre Munții Tibesti, situați Ciad și Libia, în Africa de Nord.

Acești munți fac parte din Sahara, un deșert care cuprinde până la 31% din întregul continent al Africii. De asemenea, deșertul Sahara este bine cunoscut pentru nisipul său roșiatic și frumos.

Un alt element care dă de gol adevărata planetă din imagini

Cu toate acestea, dacă ne-am întreba la ce anume ne uităm, la Marte sau Pământ, și nu suntem la curent cu noțiunile geografice despre Sahara, există și un alt element care dă de gol adevărata planetă din imagini.

Atmosfera Pământului are o frumoasă nuanță albastră și vie, mult mai albastră decât atmosfera subțire a Planetei Roșii, iar imaginile lui Pesquet arată dungile albastre emblematice ale Terrei care învăluie solul roșiatic, potrivit Science Alert.

Chiar și așa, fotografiile scot la iveală faptul că în ciuda distanței de 225 milioane de kilometri dintre Pământ și Marte, uneori aceste două lumi sunt mult mai similare decât am crede. Marte și Pământul, doar două planete prietenoase care plutesc prin Universul cunoscut.

Vă mai recomandăm să citiți și:

Primele imagini cu planeta Marte trimise de roverul Zhurong al Chinei

Elicopterul Ingenuity a atins o viteză record în timpul celui de-al treilea zbor pe Marte

Încă o premieră pe Marte. NASA a reușit să extragă oxigen pur și respirabil din atmosfera marțiană

O filmare uimitoare arată primul zbor al lui Ingenuity pe Marte. Cercetătorii de la NASA au avut „pielea de găină”

Ioana Scholler
Ioana Scholler
Ioana s-a alăturat echipei DESCOPERĂ.ro în 2020, fiind atrasă de subiecte ce țin de știință, istorie și natură. Ioana și-a finalizat studiile de licență în Manchester, Marea Britanie, acolo unde a studiat Jurnalism Multimedia, și studiile de masterat în Media, Comunicare Publică și ... citește mai mult
Urmărește DESCOPERĂ.ro pe
Google News și Google Showcase