O imagine ascunsă într-o carte de rugăciuni din secolul al XV-lea, frumos ilustrată, a scos la iveală o poveste oarecum tragică. Ducele de Bretania de la vremea respectivă a pictat-o pe cea de-a doua soție peste o imagine a primei soții decedate, potrivit unei descoperiri făcute recent de cercetători.
Această „Carte de ore”, așa cum erau numite astfel de cărți liturgice create pentru laicii catolici, a fost comandată în 1431 de Iolanda de Aragon (1381-1442), care era ducesă de Anjou, în Franța. Aceasta i-a dat-o fiicei sale Iolanda de Anjou (1412-1440) când s-a căsătorit cu ducele Francisc I de Bretania în 1431. Cuplul a avut un fiu care a murit în copilărie, iar ulterior decedat și Iolanda în 1440.
O pagină din carte are o zonă care pare mai întunecată, iar oamenii de știință de la Muzeul Fitzwilliam din Cambridge, Marea Britanie, unde se află manuscrisul, au analizat pata întunecată cu ajutorul tehnologiei moderne în infraroșu. Astfel a ieșit la iveală că, la un moment dat, în imagine apărea Iolanda de Anjou îngenunchind pentru rugăciune în fața Fecioarei Maria.
Cu toate acestea, imaginea a fost pictată și înlocuită cu una care o înfățișa pe cea de-a doua soție a ducelui, Isabella Stewart de Scoția (1427-1494). Și aceasta este prezentată în genunchi, la rugăciune în fața Fecioarei Maria. În plus, în imagine apare și Sf. Ecaterina de Alexandria, o femeie care a fost ucisă în secolul al IV-lea și care este prezentată în spatele Isabellei Stewart.
„După moartea primei sale soții, Francis a luat cartea de rugăciuni și a ordonat personalizarea acesteia pentru a se potrivi cel mai bine cu Isabella”, a spus Suzanne Reynolds, curatorul manuscriselor și cărților tipărite de la Muzeul Fitzwilliam, din cadrul Universității din Cambridge.
„Este posibil ca Isabella să fi avut anumite contribuții. De exemplu, includerea Sfintei Ecaterina, care nu a fost acolo înainte, indică faptul că Isabella ar fi putut avea un devotament special față de această sfântă”, a afirmat Reynolds pentru Live Science.
Totodată, stema Isabelei a fost pictată pe multe dintre paginile cărții.
Astfel de „Cărți de ore” erau populare în Evul Mediu și erau bogat decorate cu diverse imagini, inclusiv ale celui care o deținea. Este singurul exemplar de care Reynolds are cunoștință că include o imagine pictată a unei soții adăugată pentru a o înlocui pe fosta. Reynolds a precizat că se cunosc puține despre relația dintre duce și Iolanda de Anjou care a murit tânără.
„Chiar dacă (imaginea veche n.r.) este la mâna a doua, este un cadou spectaculos, fiind una dintre cele mai bogat decorate „Cărți de ore” din Evul Mediu”, a spus Reynolds. Potrivit acesteia, modificările au avut drept scop nu doar personalizarea cărții pentru Isabella, ci și recunoașterea importanței familiei regale a Scoției, din care ea a făcut parte, prin adăugarea stemei sale.
Cartea este acum parte a unei expoziții la Muzeul Fitzwilliam, care se desfășoară între 18 mai și 1 august 2021.
Vă recomandăm să citiți și:
Top 10 cele mai scumpe lucruri deținute de către regina Elisabeta a II-a a Marii Britanii
Top 10 porecle regale deloc măgulitoare
Top 10 povești adevărate mai interesante decât miturile pe care le-au inspirat