Zeci de mii de oameni din SUA ajung la spital în fiecare an din cauza infecțiilor fungice, iar alte milioane de persoane necesită tratament.
Experții sunt acum îngrijorați că aceste infecții fungice deseori mortale devin tot mai comune în lume, numărul celor care se îmbolnăvesc și suferă de simptome devastatoare devenind tot mai mare. Astfel, deși pandemia de COVID-19 continuă să aibă efecte devastatoare în multe țări, infecțiile virale reprezintă singura amenințare epidemiologică.
De fapt, oamenii de știință știu foarte puține despre infecțiile fungice și efectele dezastruoase asupra sănătății umane, astfel că este importantă studierea și dezvoltarea unor tratamente antifungice.
O infecție fungică numită coccidioidomicoză, cunoscută și drept Febra Văii, este în creștere în Statele Unite ale Americii, iar boala duce la simptome precum oboseală, tuse, insuficiență respiratorie și transpirații nocturne.
În cazurile severe, infecția fungică se poate răspândi de la plămâni la alte locuri din corp, astfel necesitând tratament antifungic și spitalizare. Infecția este foarte comună în sud-vestul țării, însă este rareori observată în regiunile dens populate. Însă, infecțiile fungice s-ar putea răspândi mult mai repede în viitorul apropiat, potrivit experților.
„Fungii Coccidioides prosperă în solul umed. Aceștia nu formează spori, astfel că nu sunt deosebit de infecțioși. Sporii se formează în timpul perioadelor de secetă, iar noi am avut multe perioade de secetă în ultimul deceniu”, a explicat George Thompson, codirector al Centrului pentru Febra Văii de la Universitatea din California, Davis.
De fapt, fungii se dezvoltă în forme extrem de ușoare care pot fi purtate de vânt pe distanțe de sute de kilometri.
Alți fungi numiți Sporothrix brasiliensis se răspândesc rapid în Brazilia, trecând inițial de la pisici sălbatice la oameni prin intermediul mușcăturilor, zgârieturilor și contactului apropiat. În 2004, existau doar 759 de cazuri, însă, în 2020, au fost depășite 12.000 de cazuri.
Sporothrix brasiliensis s-a răspândit deja în mare parte din nordul Americii de Sud și există șansa ca fungi să fi ajuns deja în SUA, potrivit Mediafax.
„În centrele dens populate, acolo unde trăiesc multe pisici sălbatice, se poate observa o creștere în numărul de pisici bolnave care trăiesc pe străzi. Având în vedere că noi americanii nu ne putem abține să nu ajutăm animalele fără stăpân, îmi imaginez că vom vedea o transmitere mare la oameni”, a precizat John Rossow, medic veterinar la Centrul pentru Controlul și Prevenirea Bolilor (CDC) din SUA.
Așadar, fungii reprezintă o amenințare în desfășurare pe care ar trebui să o tratăm cu seriozitate.
„Fungii sunt vii și se pot adapta. Din milioane de specii, doar în jur de 300 pot cauza boli umane din câte știm până acum. Acesta este un potențial uriaș”, a adăugat Rossow.
Oamenii de știință avertizează că omenirea este mai mult ca sigur sortită pieirii
OMS avertizează că un sfert din populația lumii va avea probleme de auz până în 2050
Fungii de la Cernobîl ar putea să îi protejeze pe astronauți de radiațiile cosmice