Brazila se află într-o situație destul de precară în timp ce trece prin al doilea val al epidemiei de COVID-19, situația fiind comparată cu un „dezastru Fukushima biologic”.
Deși numărul cazurilor zilnice de coronavirus a încetinit, țara continuă să confirme până la 70.000 de infecții în fiecare zi. Pus în fața acestei crize și răspândirii variantei P.1 a virusului SARS-CoV-2, inacțiunea Guvernului din Brazilia amenință cu adevărat restul lumii, argumentează Miguel Nicolelis, neurobiolog la Universitatea Duke din Carolina de Nord, SUA.
Nicolelis, coordonatorul grupului de lucru științifice care a sfătuit Guvernul din Brazilia în privința răspunsului pandemic, susține că varianta P.1, care ar putea să reziste la unele vaccinuri împotriva COVID-19 și să reinfecteze pe cei care au avut anterior infecția, s-a răspândit deja în zeci de alte țări în timp ce situația din Brazilia s-a agravat.
Între timp, sistemul de sănătate din Brazilia a fost copleșit și decesele au început crească. Nicolelis a comparat reacția în lanț de răspândire globală cu un „dezastru Fukushima biologic”, făcând referire la centrala nucleară din Japonia care a fost distrusă de un cutremur în 2011.
„În mijlocul ororilor și suferințelor declanșate de această tragedie umană, guvernul federal și, mai ales, președintele Braziliei, nu a făcut nimic pentru a gestiona situația”, a afirmat Nicolelis.
Neurobiologul a criticat și susținerea președintelui brazilian Jair Bolsonaro pentru tratamentele controversate precum hidroxiclorochina, încercările sale de a reduce folosirea măștii de protecție și distanțarea socială, precum și eșecul asigurării dozelor de vaccin pentru țara sa, potrivit Futurism.
„Bolsonaro, care se confruntă acum cu peste 100 de solicitări de punere sub acuzare și o anchetă legislativă, a devenit cel mai mare aliat al virusului SARS-CoV-2, nu doar în Brazilia, dar și în restul lumii. Bolsonaro este cu adevărat Inamicul Public Nr. 1 în lupta globală împotriva pandemiei de COVID-19”, a mai precizat Nicolelis.
Între timp, neurobiologul a mai spus că este nevoie de intervenția Organizației Mondiale a Sănătății și chiar a Consiliului de Securitate al Națiunilor Unite pentru a gestiona situația. Dacă acest lucru se va întâmpla, Guvernul brazilian va trebuie să ajute ori să se dea la o parte.
Primele cazuri confirmate cu varianta braziliană a virusului SARS-CoV-2 în România
Varianta de coronavirus din Brazilia ar putea reinfecta 60% dintre cei care deja avut COVID-19
Peste 140.000 de decese provocate de coronavirus în Brazilia, dar plajele sunt pline