Cercetătorii din Statele Unite ale Americii și India care colaborează cu NASA au descoperit patru tulpini de bacterii care trăiesc în locuri diferite de pe Stația Spațială Internațională (ISS). Trei dintre acestea erau, până acum, complet necunoscute științei.
Trei dintre cele patru tulpini au fost izolate în 2015 și 2016, una a fost descoperită pe un panou al stațiilor de cercetare de pe ISS, a doua în modulul Cupola, a treia pe suprafața unei mese, iar a patra a fost găsită într-un filtru HEPA vechi care a fost trimis înapoi pe Pământ în 2011.
Toate cele patru tulpini aparțin unei familii de bacterii găsite de obicei în sol și apa dulce. Acestea sunt implicate în creșterea plantelor, fixarea azotului, și pot ajuta la prevenirea patogenilor plantelor. Cu alte cuvinte, acestea sunt bacterii bune pentru plante și ar putea ajuta la creșterea plantelor pe alte planete.
Una dintre tulpini, cea găsită în filtrul HEPA, a fost identificată ca fiind o specie cunoscută numită Methylorubrum rhodesianum. Celelalte trei au fost secvențiate și asociate cu aceeași specie, necunoscută până acum. Tulpinile au fost denumite IF7SW-B2T, IIF1SW-B5, și IIF4SW-B5, potrivit Science Alert.
Echipa de oameni de știință, coordonată de geneticianul Swati Bijlani de la Universitatea din California de Sud, a propus denumirea Methylobacterium ajmalii pentru noua specie, după Ajmal Khan, un om de știință indian de renume. Noua descoperire este înrudită cu o specie deja cunoscută numită M. indicum.
„Pentru a crește plante în locuri extreme, acolo unde resursele sunt minime, izolarea microbilor noi care pot ajuta la creșterea plantelor în condiții de stres este esențială”, au explicat cercetătorii Kasthuri Venkateswaran și Nitin Kumar Singh de la Jet Propulsion Laboratory al NASA.
Având în vedere că știm deja că acești microbi pot supraviețui în condițiile grele de pe ISS, oamenii de știință au supus cele patru tulpini unor analize genetice pentru a căuta gene care ar putea fi folosite în cultivarea plantelor pe alte planete.
Astfel, cercetătorii au descoperit că una dintre tulpinile de pe ISS, IF7SW-B2T, avea gene promițătoare care sunt implicate în creșterea plantelor, inclusiv o genă pentru o enzimă esențială pentru citokine, care contribuie la divizarea celulară în rădăcini și lăstari.
Cel mai murdar loc de pe Stația Spațială Internațională. De ce nu are voie nimeni să îl curețe
Peste 12.000 de noi specii de microbi tocmai au fost descoperite de cercetători