Oamenii, cimpanzeii, papagalii și ciorile au evoluat și au ajuns să aibă autocontrol, o trăsătură asociată cu o inteligență sporită. Acum, cercetătorii dezvăluie că și sepiile, creaturi cu opt brațe asemănătoare calamarilor, au abilitatea de a-și amâna satisfacția în schimbul unei recompense mai bune.
Oamenii de știință au folosit o versiune adaptată a testului bezelei de la Stanford, prin care copiii au avut opțiunea de a înfuleca imediat o recompensă (o bezea) sau de a aștepta să primească o recompensă mai bună (două bezele). Cercetătorii au adaptat experimentul și au testat șase sepii într-un acvariu.
Nevertebratele au fost prezentate cu încăperi marcate cu mai multe indicii vizuale sub forme diferite. Spre exemplu, un indiciu însemna că atunci când hrana era introdusă în cameră o ușă se deschidea, în timp ce alt indiciu însemna că atunci când hrana era introdusă în cameră ușa se deschidea cu întârziere. Unul dintre indicii era înșelător pentru că atunci când hrana era adusă în cameră și ușa se deschidea, exista un strat adițional de plastic care împiedica sepiile să ajungă la hrană.
Atunci când au fost expuse inițial la încăperi, sepiile s-au repezit la hrană. Însă, în timp, acestea au realizat că fiecare cameră avea propriile reguli. În cele din urmă, moluștele nu s-au mai deranjat să se deplaseze la camera înșelătoare pentru că învățaseră că nu vor putea niciodată să acceseze hrana.
După finalizarea instruirii, sepiile au fost apoi testate în prezența a două încăperi. În camera „imediată” sepiile erau prezentate cu al doilea tip preferat de hrană, iar în camera „cu întârziere” primeau tipul preferat de hrană.
„Puteau vede hrana preferată în camera inaccesibilă, însă nu puteau ajunge la ea, așa că trebuiau să se decidă dacă vor să încerce sau să se mulțumească cu hrana accesibilă imediat”, a explicat dr. Alex Schnell, autor principal al studiului și cercetător la Universitatea Cambridge, potrivit The Guardian.
În general, sepiile și-au amânat satisfacția atunci când astfel obțineau hrană de calitate mai bună și puteau menține acea amânare până la 130 de secunde, au dezvăluit autorii studiului publicat în jurnalul Proceedings of the Royal Society B.
Autocontrolul ar fi evoluat la sepii pentru a spori eficiența. „Sepiile sunt o hrană delicioasă. Așa că petrec mult timp camuflate și rămân aproape nemișcate pentru a nu fi descoperite de prădători. Acest comportament este întrerupt atunci când sepiile vânează”, a precizat dr. Schnell.
Imagini în premieră cu o specie extrem de rară de calamar care are „coarne de berbec”
Cele mai ciudate fobii ale oamenilor legate de animale
Cu ce se hrănește, de fapt, marele rechin alb. Oamenii de știință au fost uimiți