Pe un cer furtunos în iulie 2017, fâșii roșiatice și albastre s-au întâlnit deasupra unui strat spectaculos de lumină albă. Fenomenul deosebit de frumos a fost surprins de unul dintre telescoapele de la Observatorul internațional Gemini din Hawaii.
Camerele foto ale telescopului Gemini North de la observatorul din Mauna Kea a reușit să surprindă spectacolul de lumini, iar Laboratorul Național de Cercetări Astronomice (NOIRLab) a publicat recent fotografia, numind-o „imaginea săptămânii”.
Fulgerul din imagine „pare atât de extraterestru încât mulți ar putea crede că este un efect special”, au transmis reprezentanții NOIRLab.
Aceste fenomene cerești frumos colorate sunt cunoscute drept „jeturi albastre” și „zâne roșii”. Sunt extrem de dificil de surprins cu aparatele de fotografiat pentru că exploziile de lumină durează doar câteva zecimi de secundă și pot fi greu de văzut de la sol, având în vedere că sunt acoperite de norii de furtună.
Potrivit lui Peter Michaud, manager la NOIRLab, astronomii folosesc camerele de fotografiat ale telescopului pentru a monitoriza de la distanță aversele meteorologice care se formează în apropiere de observator. Sistemul de camere foto surprinde o imagine a cerului la fiecare 30 de secunde.
„Am mai văzut și alte câteva cazuri cu fenomene similare, însă acesta este cel mai bun exemplu al unui astfel de fulger în atmosfera superioară”, a adăugat Michaud.
Telescopul Gemini North este situat la o altitudine de 4.200 de metri, astfel că această altitudine ajută la obținerea observațiilor astronomice de înaltă calitate. Deși nu pare, coloana de lumini albastre și roșii, înconjurată de o vâlvătaie intensă de lumină albă, este cât se poate de reală, potrivit Science Alert.
„Zânele roșii” și „jeturile albastre” sunt fenomene renumite datorită culorilor pe care le produc, dar sunt cunoscute și pentru direcția în care lovesc. După cum se poate vedea în imaginile din galeria foto, luminile roșii și albastre sunt orientate spre spațiu, în loc de Terra. Astfel de fenomene sunt extrem de dificil de surprins cu aparatele foto și chiar și mai dificil de observat dintr-o perspectivă atât de unică.