Producţia de energie nucleară la nivel global a crescut pentru al 7-lea an consecutiv în 2019, ajungând la 2.657 TWh,conform World Nuclear Association (WNA). Faţă de anul anterior este o creştere de 95 TWh, a doua cea mai mare producţie nucleară din punct de vedere istoric, transmite Nuclearelectrica.
La sfârşitul anului 2019, capacitatea celor 442 de reactoare în operare la nivel global a fost de 392 GWe. Un număr de 6 noi reactoare au intrat în exploatare comercială în 2019, în timp ce 5 reactoare au intrat în faza de construcţie, iar 13 reactoare au fost închise. Deşi a existat o reducere a capacităţii nucleare, creşterea de electricitate este cu atât mai remarcabilă, conform WNA.
Similar anului 2018, câteva din reactoarele intrate în operare comercială în 2019 au încorporat caracteristici de proiectare „first-of-a-kind”. Durata construcţiei, începând din anul 2015, este între 5 şi 6 ani, scăderea perioadei de construcţie fiind un rezultat direct al fructificării expertizei de construcţie în serie, obţinute în timp şi a forţei de muncă înalt calificate.
În 2019, factorul de capacitate mediu la nivel global a fost de 82,5%, în creştere de la 79,8% în 2018, menţinând constant factorul ridicat de capacitate în operare realizat în ultimii 20 de ani. Factorul de capacitate este un indicator al performanţei în operare.
În prezent, cu o producţie anuală de aproximativ 10 TWh, SNN acoperă prin cele două reactoare CANDU în operare aproximativ 18% din necesarul de consum al României. Însă, România este unul dintre statele UE care, prin Strategia energetică şi Planul Naţional Integrat în domeniul Energiei şi Schimbărilor Climatice (PNIESC), pentru a atinge ţintele de decarbonizare, pentru a asigura securitatea furnizării, pentru a beneficia de expertiza obţinută în cei 25 de operare, îşi va creşte capacitatea nucleară.
Dezvoltarea Proiectului Unităţilor 3 şi 4 în baza Acordului Interguvernamental semnat cu SUA, va plasa România la nivel european printre statele a căror capacitate nucleară se va dubla, transmite producătorul de energie nucleară Nuclearelectrica pe pagina de Facebook.
Retehnologizarea Unităţii 1 va asigura aceeaşi producţie, de 700 MWh, pentru încă 30 de ani, oferind în total României energia produsă de 4 reactoare CANDU şi oportunitatea de a implementa opţiunea reactoarelor modulare mici începând cu anii 2035, acest demers fiind deja pe agenda de lucru a SNN prin grant-ul de 1,2 milioane de dolari oferit de USTDA.
Conform Agenţiei Internaţionale pentru Energie Atomică, România, prin operarea celor două reactoare de la Cernavodă, are un factor de capacitate de 93,6% în perioada 2017-2019, al doilea cel mai bun la nivel global. Tot la nivel global, raportat la factorul de capacitate a unităţilor 1 şi 2, de la punerea în funcţiune până la sfârşitul anului 2019, Unitatea 2 se afla pe primul loc în lume, cu un factor de capacitate de 93,3%, iar Unitatea 1 pe locul 3, cu un factor de capacitate de 89,7%. Din peste 400 de reactoare în operare, România ocupă primul loc în lume, cu un factor de capacitate de 91,2%, potrivit Mediafax.
Energia nucleară este o necesitate în atingerea ţintelor de decarbonizare, rezolvarea aspectelor de mediu, generarea de mii de locuri de muncă, dezvoltarea economiei centrale şi locale, dezvoltarea lanţului de aprovizionare, iar creşterea capacităţii nucleare o investiţie strategică pe termen foarte lung, transmite Nuclearelectrica, citată de zf.ro.
Nuclearelectrica este controlată în proporţie de 82,5% de statul român prin Ministerul Economiei, Energiei şi Mediului de Afaceri.
Cu 6,7 miliarde de lei capitalizare, acţiunile SNN se tranzacţionează în urcare cu 26,3% faţă de începutul anului, pe fondul unui rulaj de 103,4 milioane de lei, arată datele BVB.