În 2018, arheologii au făcut o descoperire uimitoare în Rezervația Swaga Swaga din Tanzania centrală. 52 de adăposturi din rocă nedocumentate până atunci, care conțineau picturi rupestre, au fost găsite. Picturile fuseseră aproape în totalitate distruse de intemperii, însă cele care rămăseseră erau o enigmă pentru cercetători.
Situl, denumit Amak’hee 4, conținea mai multe picturi rupestre, inclusiv trei figuri misterioase și antropomorfe cu ce aveau capuri supradimensionate.
Acestea ar putea fi un indiciu pentru aflarea semnificației altor figuri similare descoperite în alte situri ce conțineau artă rupestră, a explicat arheologul Maciej Grzelczyk de la Universitatea Jagiellonian din Polonia.
Picturile din Amak’hee 4 sunt dificil de datat, însă Grzelczyk a reușit să concluzioneze că sunt vechi de cel puțin câteva sute de ani. Imaginile au fost pictate aproape în întregime într-un pigment roșu, cu excepție unor cinci figuri care au fost reprezentate în alb. Intemperiile asupra pigmentului și absența animalelor domestice sugerează că picturile sunt îndeajuns de vechi încât să dateze din perioada societăților de oameni vânători-culegători din această regiune.
Înfățișate pe rocă mai sunt și animale care par să semene cu antilope gnu, bivoli și chiar girafe, precum și un grup restrâns de personaje similare oamenilor care au capete supradimensionate. Însă, un anumit grup a atras atenția arheologilor.
„Cea mai notabilă este o scenă cu trei imagini. Personajele par să aibă capete de bivoli. Aceste forme seamănă cu trăsăturile centrale ale capului de bivol, acolo unde cele două coarne se formează și apoi se curbează spre exterior, îndepărtându-se de cap”, a precizat Grzelczyk.
Cultura oamenilor Sandawe, urmașii celor care au locuit în această zonă, nu include astfel de motive cu oameni care au cap de bivol sau oameni care se pot transforma în bivoli, așa că imaginile ar putea reprezenta cu totul altceva. Însă, coarnele de bivol joacă un rol semnificativ în unele ritualuri ale oamenilor Sandawe, a subliniat Grzelczyk.
Indiferent de ce sunt cu adevărat, figurile stranii cu capete supradimensionate nu sunt fără precedent. Nu departe de Amak’hee 4, în regiunea Kondoa din Tanzania centrală, două adăposturi de rocă găzduiesc picturi care sunt foarte asemănătoare cu cele descoperite la Amak’hee 4.
La situl Kolo B2, trei personaje sunt înfățișate stând împreună, iar la Kolo B1, trei figuri înfățișate pe plan orizontal, însă pe sol. Toate aceste trei situri arată personaje similare, care au capete uriașe, deși figurile de la Kolo au un motiv dungat, care a fost interpretat ca fiind o coroană.
În toate aceste trei situri, figurile sunt conectate printr-o linie care trece prin mijloc, iar toate siturile prezintă aranjamente și direcții similare ale mâinilor și brațelor, potrivit Science Alert.
Însă, la Amak’hee 4 există și câteva diferențe importante. Capetele par să fie umplute cu o culoare solidă și par să fie mai importante pentru acțiunea din jurul lor.
La Kondoa, unele situri încă mai sunt folosite de oamenii Sandawe pentru o varietate de activități ritualice. Siturile documentate recent sunt cunoscute de comunitățile locale, așa că este posibil ca acestea să ofere indicii despre ce ar putea să reprezinte figurile misterioase.
Un nou stil de artă rupestră, care arată oamenii și natura trăind în armonie, a fost descoperit