Doi fizicieni au propus setul exact de circumstanțe necesare pentru ca un om să intre într-o gaură neagră, însă aceștia avertizează că va fi cea mai „singuratică călătorie din istoria omenirii”.
Leo și Shanshan Rodriquez, amândoi profesori de fizică la Colegiul Grinnell din Iowa, SUA, au comparat două tipuri de găuri negre, cele stelare, cu o masă aproape la fel ca cea a Soarelui, și cele supermasive, cu o masă de milioane sau chiar miliarde de ori mai mare.
Cea din urmă nu se rotește, orizontul evenimentelor având o rază de aproximativ 3,2 kilometri. Orizontul evenimentul este granița din spațiu-timp, acolo unde viteza de evadare pentru o masă oarecare atinge și apoi ar trebui să depășească viteza luminii, astfel că o evadare devine imposibilă.
Prin comparație, gaura supermasivă din centrul galaxiei Calea Lactee are o masă de aproximativ 4 milioane de mase solare, iar raza orizontul evenimentelor este de aproape 12 milioane de kilometri. În cazul găurilor negre stelare, orizontul evenimentelor este mult mai aproape de centru, spre deosebire de cel din cazul găurilor supermasive.
Dacă cineva ar trece prin orizontul evenimentelor al unei găuri negre stelare, acea persoană ar trece printr-un proces cunoscut drept „spaghetificare”, prin care toți atomii din corpul său ar fi întinși într-un fir lung având în vedere diferența extraordinară de forță gravitațională de la un punct din spațiul-timp în următorul. Este extrem de probabil că acest proces îl va ucide pe curajosul astronaut.
Cu toate acestea, o persoană care ar cădea într-o gaură supermasivă ar trece printr-o experiență mult mai graduală și îndelungată, fără a avea loc „spaghetificarea”, trecând prin orizontul evenimentelor fără a fi afectată de diferențele extreme din gravitație, având în vedere distanțele uimitoare implicate.
Un alt obstacol îl reprezintă faptul că majoritatea găurilor negre au discuri de acreție extrem de fierbinți în jurul lor. Discurile de acreție sunt formate în mare parte din gazul, praful, stelele și planetele care se aproprie prea mult de orizontul evenimentelor și cad în gaura neagră.
Pentru ca un om să intre „în condiții de siguranță” într-o gaură neagră, ar fi nevoie ca aceasta să fie izolată de Universul din jurul său și să fi consumat planetele, gazul și stelele din jur cu mult timp înainte ca astronautul să îndrăznească să se apropie de orizontul evenimentelor, potrivit Science Alert.
În cele din urmă, supraviețuirea călătoriei după orizontul evenimentelor ar fi cel mai „singuratic voiaj”, pentru că nicio informație nu poate evada o gaură neagră, având în vedere forțele gravitaționale de care nici măcar lumina nu poate scăpa.
Astronomii au descoperit o stea care a fost aproape înghițită de o gaură neagră, însă a supraviețuit
O gaură neagră care „mușcă” dintr-o stea la fiecare 114 zile, descoperită de astronomi
NASA anunță că o gaură neagră supermasivă a dispărut fără urmă. Cum poate fi explicat fenomenul
Pământul este, de fapt, mult mai aproape de gaura neagră supermasivă din centrul galaxiei noastre