Varianta de coronavirus descoperită inițial în Regatul Unit și care se răspândește în întreaga lume pare să dezvolte o mutație despre care oamenii de știință se tem că va ajuta virusul să „păcălească” vaccinurile.
Mutația descoperită în variantele identificate în Africa de Sud și Brazilia. Cercetătorii cred că aceasta permite virusului să scape de anticorpii produși de corp, fie în urma imunizării sau a unei infecții anterioare cu noul coronavirus. Astfel, vaccinurile și anumite medicamente pe bază de anticorpi nu ar mai putea funcționa la fel de bine împotriva COVID-19.
11 cazuri ale variantei, denumită B.1.1.7, aveau mutația E484K dintr-un set de date de peste 200.000 de secvențieri din Regatul Unite, a transmis Agenția britanică pentru Sănătatea Publică.
Lawrence Young, virusolog la Universitatea din Warwick, a explicat că mutația reprezintă o „îngrijorare”.
Faptul că varianta descoperită în Regatul Unit pare să dobândească această mutație „arată că cel mai probabil virusul se adaptează la răspunsul nostru imunitar”, a spus Young.
Varianta identificată în Africa de Sud „ar putea fi capabilă să reinfecteze cu mai multă eficiență indivizii care au fost infectați anterior cu forma originală a virusului”, a adăugat Young. „Asta se întâmplă în mare parte din cauza faptului că mutația E484K ar fi slăbit răspunsul imunitar”, a mai precizat virusologul.
Totodată, mutația ar putea afecta și durata răspunsului anticorpilor, iar varianta detectată în Regatul Unit a fost secvențiată până acum în 55 de țări.
Producătorul de vaccinuri Novavax a anunțat că vaccinul său a fost mai puțin eficient în cazul variantei din Africa de Sud. Johnson & Johnson a transmis că serul său a fost mai puțin eficient asupra variantei sud-africane, iar oamenii de știință au sugerat că acest lucru este cauzat de mutația E484K.
Pfizer și Moderna au transmis că vaccinurile lor funcționează, însă la un nivel mai scăzut, împotriva variantelor create în laborator care conțin această mutație. Însă, nicio companie nu a testat deocamdată variantele reale de coronavirus.
Mutațiile au loc atunci când un virus se reproduce și creează erori. Acesta este un proces normal, însă mutațiile devin îngrijorătoare atunci când afectează comportamentul virusurilor.
Agenția pentru Sănătatea Publică din Regatul Britanic a explicat că informațiile preliminare sugerează că mai multe „evenimente de dobândire” au cauzat apariția mutației E484K.
De asemenea, mutația ar fi putut proveni de la cineva infectat cu ambele variante identificate în Africa de Sud sau Brazilia, precum și varianta britanică. Acest fenomen este observat la virusurile gripale, însă este mai rar întâlnit la coronavirusuri, potrivit Science Alert.
Young a mai precizat că indiferent de ce schimbări apar în B.1.1.7 sau altă variantă a virusului, măsurile standard pentru limitarea transmiterii, cum ar fi spălatul pe mâini și distanțarea fizică, ar ajuta la prevenirea infecției.
10 reguli importante pentru cei care locuiesc în casă cu un bolnav de COVID-19
Vaccinul COVID-19 de la Pfizer. Anticorpi generați la 99% dintre angajații unui spital din Roma
Cât de frecvente sunt reacțiile alergice severe la vaccinul împotriva COVID-19 creat de Moderna
Sistemul imunitar își „aduce aminte” de COVID-19 timp de cel puțin șase luni