Parazitul Toxoplasma gondii, care se reproduce prin pisici și se răspândește de obicei la oameni prin intermediul cărnii crude, ar putea crește riscul apariției cancerului la creier la oameni, sugerează un nou studiu.
Cercetătorii au descoperit o legătură între prezența anticorpilor T. gondii din sângele oamenilor, ceea ce indică o expunere anterioară la parazit, și dezvoltarea de „glioma”, cel mai comun cancer al creierului.
Cercetările au fost publicate la data de 11 ianuarie în publicația International Journal of Cancer și „sugerează că indivizii cu o expunere mai mare la parazitul T. gondii sunt mai predispuși la dezvoltarea de glioma”, a spus Anna Coghill, unul dintre autorii studiului și epidemiolog la Centrul Moffitt pentru Cancer din Tampla, Florida.
Cu toate acestea, Coghill a subliniat că descoperirile recente „trebuie reproduse într-un grup de indivizi mai divers și mai mare” și că riscul general al unei persoane de a dezvolta acest tip de cancer în timpul vieții rămâne scăzut.
Totuși, noul studiu nu poate dovedi cu certitudine o relație cauzală. „Asta nu înseamnă că T. gondii cauzează în mod categoric glioma în orice situație. Unii oameni cu glioma nu au anticorpi la T. gondii și invers”, a precizat James Hodge, un alt autor al cercetărilor și epidemiolog la Societatea Americană a Cancerului din Atlanta, SUA.
T. gondii infectează majoritatea animalelor cu sânge cald, inclusiv oamenii. Cu toate acestea, parazitul trece printr-o reproducere sexuală doar în pisici, așa că trebuie să le infecteze pentru a-și duce la bun sfârșit ciclul de viață. Parazitul, care poate infecta creierul, este cunoscut pentru faptul că tulbură comportamentul rozătoarelor și le face mai puțin precaute la pericolul reprezentat de pisici, astfel facilitându-și propria reproducere.
De asemenea, parazitul a fost asociat cu un comportament riscant în cazul oamenilor. Deși oamenii pot fi expuși la parazit prin excrementele unui animal de companie infectat, o cale mai comună de expunere este prin ingerarea cărnii crude sau netratată termic suficient de la un animal infectat.
Infecțiile cu T. gondii sunt comune și afectează în jur de 2 miliarde de oameni la nivel global, 40 de milioane de persoane fiind infectate doar în Statele Unite ale Americii. Majoritatea oamenilor nu prezintă simptome, pentru că sistemul imunitar luptă cu parazitul și îl ține sub control, însă există și cazuri rare în care parazitul poate cauza simptome severe, inclusiv pierderea vederii, potrivit Centrului pentru Prevenția și Controlul Bolilor (CDC) din SUA, potrivit Live Science.
„Glioma” este un tip letal de cancer, iar „glioblastoma” este cel mai mortal subtip al acestuia. Rata de supraviețuire estimată de cinci ani este doar de 6% în cazul oamenilor cu vârsta de peste 55 de ani, în comparație cu cea din cazul populației generale care nu are cancer.
Dacă alte studii for confirma aceste concluzii, „reducerea expunerii la acest patogen comun transmis prin alimente ar oferi prima oportunitate concretă pentru prevenirea acestei tumori foarte agresive a creierului”, au concluzionat oamenii de știință.
Unul dintre cei mai dezgustatori paraziți din lume își face ”cuib” în gura unui pește
Caz medical bizar. Medicii au descoperit viermi paraziți care se mișcau în stomacul unui bărbat
Motivul surprinzător pentru care miaună pisicile
Cum să te apropii mai mult de pisica ta? Un studiu confirmă o teorie populară