Prediabetul poate varia mai mult decât au crezut oamenii de știință până acum. În cazul oamenilor aflați în stadiile preliminare diabetului de tip 2 există șase subtipuri diferite, care diferă în funcție de dezvoltarea bolii, riscul de diabet și dezvoltarea bolilor secundare.
Aceste aspecte sunt explicate într-un nou studiu publicat de Institutul pentru Cercetarea Diabetului și a Bolilor Metabolice (IDM) de la Helmholtz Zentrum München, de Universitatea Tübingen și Spitalul Universitar Tübingen, precum și Centrul German pentru Cercetarea Diabetului (DZD).
Rezultatele cercetărilor au fost publicate în jurnalul Nature Medicine. Această nouă clasificare poate ajuta la prevenirea manifestării diabetului sau dezvoltării complicațiilor ale diabetului.
Diabetul este o pandemie la nivel mondial. Încă din 1980, numărul persoanelor diagnosticate cu diabet a crescut de patru ori la nivel global. Doar în Germania, 7 milioane de oameni suferă de această afecțiune. Totodată, tendința este în creștere. Până în 2040, numărul persoanelor diagnosticate cu diabetul de tip 2 ar putea ajunge până la 12 milioane. Însă, diabetul de tip 2 nu se dezvoltă peste noapte.
Oamenii trec adesea prin stadii preliminare de diabet, timp în care nivelurile de glucoză din sânge sunt deja crescute și oamenii nu sunt încă bolnavi. „Pentru oamenii cu prediabet nu a fost posibil până acum să prezicem dacă vor dezvolta diabet și dacă vor avea riscul dezvoltării complicațiilor severe precum insuficiența renală, sau dacă vor dezvolta doar o formă inofensivă a bolii cu niveluri de glucoză mai crescute dar fără un risc semnificativ”, a explicat profesorul Hans-Ulrich Häring, cercetătorul care a inițiat studiul în urmă cu 25 de ani.
Cu toate acestea, o astfel de diferențiere este importantă pentru prevenirea bolilor metabolice și pentru combaterea pandemiei de diabet.
Cercetătorii de la Tübingen au anunțat acum o reușită importantă. Cu ajutorul analizelor asupra oamenilor cu prediabet, oamenii de știință au descoperit șase subtipuri diferite cu riscuri variate de diabet. O clasificare diferențiată a prediabetului și a diabetului face posibilă prevenția timpurie individual și tratarea diabetului și a bolilor secundare într-un mod adaptat la dezvoltarea bolii, scrie MedicalXpress.
Trei dintre aceste grupuri (grupurile 1, 2 și 4) sunt caracterizate printr-un risc scăzut de diabet. Participanții la studiu din grupurile 1 și 2 erau sănătoși. Oamenii supli sunt membrii principali ai grupului 2. Aceștia au un risc deosebit de scăzut de dezvoltare a complicațiilor. Grupul 4 include oameni supraponderali cu un metabolism relativ sănătos. Cele trei subtipuri rămase (grupurile 3, 5 și 6) sunt asociate cu un risc crescut de diabet și/sau boli secundare.
Oamenii care aparțin de subtipul 3 produc prea puțină insulină și au un risc crescut de a dezvolta diabet. Persoanele din grupul 5 au un ficat gras și un risc foarte crescut de diabet, corpurile lor fiind rezistente la efectul de reducere a glucozei din sânge pe care îl produce insulina. În cadrul subtipului 6, leziunile la rinichi apar chiar înainte ca diabetul să fie diagnosticat, iar mortalitatea este deosebit de crescută.
O dietă cu prea multe ouă, asociată cu un risc crescut de diabet
Un studiu recent arată că substanțele chimice din casa ta pot cauza diabet