Reactoarele bazate pe fuziune nucleară sunt de mulți ani considerate o alternativă curată și foarte promițătoare la energia atomică, ce ar putea acoperi întreg necesarul de consum al civilizației umane.
Problema este că duplicarea reacțiilor care se produc în nucleul soarelui nu este o sarcină deloc ușoară, mai multe reactoare-prototip fiind construite de-a lungul timpului. De fiecare dată, testele practice nu au făcut decât să arate cât de mult mai e de lucrat până la obținerea unui design funcțional.
Chiar dacă nici acesta nu oferă toate răspunsurile, cel mai nou prototip de „soare artificial” creat de sud-coreeni a reușit să susțină reacții de fuziune nucleară timp de 20 secunde, depășit propriul record de 8 secunde stabilit în anul 2019.
Botezat Korea Superconducting Tokamak Advanced Research (KSTAR), acesta folosește câmpuri magnetice generate cu electromagneți superconductori pentru a recrea fuziunea nucleară ce apare în nucleul soarelui. Scopul este ca reacțiile ce apar la temperaturi de peste 100 milioane grade Celsius să fie controlate și gestionate în siguranță folosind câmpuri magnetice.