Un bărbat care a trăit în Lower Pecos Canyonlands („Țara Canioanelor”), Texas, undeva între 1.000 și 1.400 de ani în urmă ar fi murit în urma unui caz teribil de constipație, potrivit unui studiu al rămășițelor sale mumificate.
În ultimele luni de viață, bărbatul a mâncat aproape numai lăcuste, au mai descoperit cercetătorii.
Aparent, boala Chagas, care este cauzată de un parazit numit Trypanosoma cruzi, a blocat sistemul gastrointestinal al bărbatului. Astfel, colonul s-a inflamat de aproape șase ori mai mult decât dimensiunea normală, afecțiunea fiind numită „megacolon”. Bărbatul nu a mai putut să digere mâncare și a ajuns treptat malnutrit, au aflat oamenii de știință. Totodată, afecțiunea medicală ar fi îngreunat mersul bărbatului. Cercetătorii cred că în ultimele două luni de viață, familia sau membrii din comunitate l-au ajutat pe bărbat să mănânce, aceștia hrănindu-l cu lăcuste ale căror picioare au fost îndepărtate.
„Așadar, aceștia îi dădeau corpul bogat în lichide, partea moale a unui lăcuste. Pe lângă faptul că este bogată în proteine, lăcusta are un nivel ridicat de hidratare. Ar fi fost mai ușor pentru el dacă mânca lăcuste în stadiul incipient al experienței sale cu megacolon”, a explicat Karl Reinhard, profesor la Universitatea Nebraska–Lincoln.
Un bărbat pe nume Guy Skiles a găsit rămășițele în 1937, acestea fiind păstrate în mod natural și mumificate de condițiile aride. Rămășițele au fost păstrate într-un mic muzeu privat până în 1968, atunci când au fost împrumutate Institutului de Culturi Texane. Cercetări au fost desfășurate pe mumie în anii 1970 și 1980, iar în 1986, o echipă de oameni de știință a descris mumia într-un articol publicat în jurnalul Plains Anthropologist.
Recent, studiile cu tehnologii mai avansate au arătat detaliile întunecate din ultimele luni de viață ale bărbatului. Spre exemplu, în 2003, echipa lui Reinhard a scris în jurnalul Memórias do Instituto Oswaldo Cruz că a descoperit 1,170 de grame de excremente în mumie, precum și o cantitate vastă de hrană pe care corpul nu a procesat-o niciodată. Aceste descoperiri, alături de dimensiunea colonului, au dus la concluzia că bărbatul suferea de o constipație severă și malnutriție. Pur și simplu, corpul său nu mai putea să proceseze mâncare, potrivit Live Science.
Într-un nou studiu, Reinhard și colegii săi au reanalizat rămășițele mumificate folosind un microscop electronic de scanare, descoperind că dieta bărbatului a fost alcătuită în mare parte din lăcuste în ultimele luni din viața sa.
Cercetările despre „dieta cu lăcuste” vor apărea într-o cartea care va fi publicată în 2021, ce va conține studii și despre alte două mumii care au primit îngrijiri speciale la finalul vieții. Acestea includ un copil de șase ani care a murit în urmă cu 1.000 de ani în Arizona și a fost hrănit cu fructele de la cactusul Saguaro în ultimele săptămâni de viață.
O mumie a unui copil, studiată cu ajutorul laserelor
Cel mai ”vechi” pacient cu boli cardiovasculare este o mumie de 4.000 de ani
A încercat să scape de constipaţie cu ajutorul unui ţipar viu