O „pădure din nori” învăluită în ceață și ascunsă la poalele munților Anzi din Bolivia a dezvăluit 20 de specii necunoscute până acum de către oamenii de știință, precum și o multitudine de animale și plante redescoperite după ce nu au mai fost văzute de ani, decenii sau chiar secole în unele cazuri.
În timpul unei expediții științifice de proporții în Valea Zongo, situată la aproximativ 3.000 de metri deasupra nivelului mării în regiunea estică a lanțului muntos, cercetătorii au documentat peste 1.200 de specii în total, 770 dintre acestea nefiind văzute până acum în această zonă.
Aceste descoperiri sunt rezultatul a 14 zile de muncă intensă de teren.
Această zonă a devenit un paradis pentru reptile, fluturi, plante și amfibieni care nu au mai fost descoperiți în niciun alt loc de pe Pământ”, a explicat Trond Larsen, biolog la Pragramul Rapid Assessment de la Conservation International (RAP), care a coordonat expediția cu aproape 20 de cercetători din Bolivia și alte țări.
Remarcabil este faptul că, pe lângă multitudinea de vietăți găsită în interiorul acestei văi, acest paradis ascuns este situate foarte aproape de societatea umană din Bolivia.
Deși este nevoie de timp și efort pentru a ajunge la peisajul înalt din Zongo, zona este de fapt la „pragul” La Paz, un oraș major care este și una dintre cele două capitale ale țării.
„Imaginați-vă un centru urban plin de oameni la doar 50 de kilometri depărtare de o vale neatinsă care debordează cu biodiversitate”, a mai spus Larsen, potrivit Science Alert.
O astfel de apropiere umană tinde să exercite presiune negativă asupra ecosistemelor naturale, iar Valea Zongo nu este exceptată. Cea mai mare amenințare este defrișarea în scopuri agricole, care distruge habitatul natural și poate pune în pericol viața speciilor din vale.
Printre noile specii descoperite, cercetătorii au identificat o nouă specie de șarpe cu clopoței, numită Bothrops monsignifer, și o specie de șarpe denumită Eutrachelophis sp. nov.,care are aceleași culori ca steagul național al Boliviei (roșu, galben și verde).
Mai mult, oamenii de știință au descoperit patru noi specii de fluturi, patru specii de noi de orhidee și un tip de bambus care nu a mai fost documentat științific până acum, deși este folosit de comunitățile indigene pentru instrumente muzicale.
Top 10 specii de hominizi care au dispărut de-a lungul timpului