Ministerul rus de Finanțe a început să se pregătească pentru posibilitatea unor venituri bugetare mai mici, în cazul în care cererea globală de petrol scade mai repede decât estimările, relatează Bloomberg.
„Este posibil ca vârful consumului să fi trecut deja”, a declarat ministrul adjunct al finanțelor Vladimir Kolychev într-un interviu la Moscova. „Riscul crește pe termen lung” ca veniturile din hidrocarburi să ajungă sub perspectivele actuale, a spus el.
Comentariile sunt o recunoaștere rară din partea unui înalt oficial rus, conform căruia cele mai bune zile pentru veniturile din energie s-ar putea termina. Președintele Vladimir Putin a declarat în octombrie că o creștere a cererii din Asia va sprijini exporturile ruse de energie în deceniile următoare, iar Ministerul Economiei a prognozat în martie că punctul maxim al consumului de petrol va fi atins în jurul anului 2045.
În prezent, Ministerul Finanțelor evaluează scenarii pentru diferite niveluri de cerere, a spus Kolychev, unul dintre arhitecții unui mecanism care canalizează veniturile din impozitele pe energie într-un fond pentru zile negre. Putin a promis ani de zile că va reduce dependența Rusiei de energie, dar sectorul aduce încă o treime din veniturile bugetare.
O scădere a mobilității din cauza coronavirusului a coincis cu eforturile sporite de combatere a schimbărilor climatice din acest an pentru a modifica complet perspectivele privind cererea de combustibili fosili. BP a devenit primul mare gigant petrolier care a recunoscut în septembrie că nevoia de petrol ar putea să nu revină niciodată la nivelurile observate înainte de pandemie. De atunci China și SUA, cele mai mari două economii ale lumii, și-au intensificat angajamentele de tranziție către energie curată, potrivit Mediafax.
Rusia, care generează mai puțin de 1% din energie din surse regenerabile, până acum a încetinit adaptarea la tranziție și investește în continuare în noi proiecte de explorare a petrolului în Arctica. Analistii de la Centrul Energetic Skolkovo din Moscova au avertizat în luna mai că avansul PIB ar putea fi limitat la mai puțin de 0,8% pe an în următoarele două decenii dacă țara nu se adaptează.