De-a lungul istoriei sale de 4,6 miliarde de ani, Marte a suferit numeroase coliziuni cu asteroizi și comete. Momentan, suprafața planetei este acoperită cu 43.000 de cratere de impact mai mari de 5 kilometri, iar unele regiuni antice au suferit mai multe lovituri decât altele.
În zonele muntoase antice Noachis Terra, o regiune puternic afectată în urmă cu 4 miliarde de ani, astronomii au observat recent un crater triplu, alcătuit din trei bazine care se suprapun.
Această „diagramă Venn apărută în mod natural” și depresiunile sale nu sunt la fel de mari precum alte cratere din Noachis Terra, unele ajungând la o suprafață de 140 de km, iar cel mai mic crater atingând totuși o lățime de 28 de kilometri.
Totuși, este dificil de spus dacă acest crater triplu de impact s-a format în urma unei singure coliziuni sau a mai multora. Cercetătorii spun că obiectul de impact s-ar fi putut descompune în trei bucăți înainte să atingă suprafața, însă alte exemple nu arată aceleași margini clare și nici nu se suprapun atât de perfect.
Craterele duble sau triple de impact sunt neobișnuite, dar nu imposibile. Omenirea le găsește ocazional pe Marte și chiar și pe Pământ, însă nu toate sunt formate în același mod.
Unii oameni de știință au insistat chiar și că astfel de cratere duble au fost formați de asteroizi dubli, compuși din două sau mai multe obiecte care se află în contact apropiat sau în orbită apropiată unele față de celelalte. Doar 2% dintre asteroizi se formează din două sau mai multe obiecte, însă asta nu înseamnă că nu pot uneori să intre în coliziune cu o planetă și să lase în urmă o cicatrice, potrivit Science Alert.
„O altă explicație ar putea fi coincidența. La momente diferite în timp, trei obiecte separate ar fi putut lovi suprafața marțiană în acel loc, astfel creând o suprapunere perfectă a craterelor pur și simplu din întâmplare”, arată un comunicat de presă de la Agenția Spațială Europeană (ESA).
Având în vedere cât de puternic bombardată a fost cândva această regiune de pe Marte, experții spun că aceasta este explicația cea mai probabilă, însă nu este nici pe departe cea mai interesantă.
NASA a primit aprobare să ia probe de pe Marte. Cât va costa prima parte a misiunii
Un meteorit antic sugerează că apa ar fi existat pe Marte înainte ca viața să apară pe Pământ
Un asteroid din orbita lui Marte ar putea fi chiar „geamănul furat” al Lunii noastre
SpaceX este interesat de plasarea unei constelații Starlink în jurul planetei Marte