O fosilă care a stat ascunsă în sertarul unui muzeu din Brighton, Marea Britanie, etichetată greșit ca fiind scheletul unei înotătoare de rechin, a fost acum identificată ca fiind o specie complet nouă de reptilă zburătoare antică ce se înălța maiestuos deasupra stepei din comitatul Cambridgeshire.
Roy Smith, un student la doctorat de la Universitatea din Portsmouth, a identificat creatura după ce și-a dat seama că era mult mai neobișnuită și interesantă decât ar fi sugerat eticheta sa. Smith a identificat fosila ca fiind vârful pliscului unei noi specii de pterozaur, o creatură care a existat în urmă cu 228 – 66 milioane de ani.
Pterozaurii cu acest tip de plisc au fost descoperiți în Africa de Nord, așa că Smith și alți cercetători care au studiat fosila au spus că poate fi dedus faptul că există similarități cu „Alanqa”, o creatură înfricoșătoare despre care se credea că aripile ar fi avut o lungime de 4 metri sau chiar mai mult.
Smith a descoperit creatura în timp ce căuta prin colecțiile de fosile aflate la Muzeul Booth din Brighton. Fosilele au fost inițial dezgropate de muncitori care căutau fosfați în stepele din Cambridgeshire în secolul al XIX-lea, care apoi le-au vândut pentru câțiva bănuți în plus.
În timp ce Smith analiza fosilele etichetate ca fiind înotătoare de rechini acesta a realizat că unele dintre ele erau, de fapt, fragmente de maxilar sau plisc de pterozauri. Într-adevăr, aceștia seamănă cu înotătoarele de rechini, însă există și diferențe cruciale, potrivit The Guardian.
„Două dintre specimenele descoperite pot fi identificate drept pterozauri numiți ornithostoma, însă un alt specimen este în mod clar diferit și reprezintă o nouă specie. Este un mister paleontologic”, a declarat Smith.
Smith, în vârstă de 26 de ani, din Derbyshire, a fost fascinat de fosile încă de mic copil, iar aceasta este pe departe cea mai palpitantă descoperire a sa de până acum.
Urme de pterozauri de mărimea unor câini corgi, vechi de 145 de milioane de ani, au fost descoperite
”Dragonul de fier”, pterozaurul care vâna peştii din râurile şi lacurile din Cretacic
Imagini în premieră cu o specie extrem de rară de calamar care are „coarne de berbec”
Care a fost, de fapt, prima specie pe care omenirea a șters-o de pe fața Pământului