Eradicarea cu succes a primul cuib de viespi gigantice asiatice descoperit pe teritoriul Statelor Unite a ajuns pe prima pagină a publicațiilor din întreaga lume, iar acum oamenii de știință au dezvăluit noi detalii despre tehnologia și tehnicile folosite pentru a combate specia invazivă.
Viespea gigantică asiatică (Vespa mandarinia), deseori poreclită „viespea ucigașă”, este cea mai mare viespe din lume și este comună în diferite regiuni din Asia și Rusia. Nu a fost niciodată văzută în America de Nord până de curând, primele apariții fiind anunțate în 2019 în statul Washington și Columbia Britanică, astfel indicând că insecta a emigrat.
De atunci, autoritățile au încercat să găsească și să elimine specia înainte ca insectele să se stabilească permanent în regiune. Deși insecta și acul său lung pot fi periculoase pentru oameni, victimele umane sunt în general rare. Porecla terifiantă a insectei provine mai ales din cauza tendinței speciei de a ataca și distruge stupii de albine, decapitând insectele într-un mod brutal.
De asemenea, în timp ce unii entomologi spun că temerile privind pericolul viespilor gigantice asiatice ar fi exaggerate, autoritățile agricole din SUA au lucrat din greu în ultimele luni pentru a găsi și elimina cuiburile înainte că specia să se răspândească pe întreg teritoriul țării.
Eradicarea cu succes de săptămâna trecută în orașul Blaine, din Washington, a fost rezultatul unui efort îndelungat de a găsi cuibul după mai multe apariții ale viespilor. Însă, chiar dacă indivizii pot fi văzuți, cuiburile sunt greu de găsit, pentru că sunt construite în regiunile împădurite și ascunse în interiorul copacilor sau în subteran.
Așadar, entomologii de la Departamentul de Stat pentru Agricultură din Washington (WSDA) au pus la cale un plan de a captura o viespe vie căreia să-i atașeze un dispozitiv de monitorizare, iar apoi să o elibereze și să o urmărească înapoi la cuib.
După mai multe încercări eșuate, reușita „vânătorilor de insecte” a avut loc la sfârșitul lunii octombrie. Dispozitivul de monitorizare a condus echipa la un copac mort, iar Sven-Erik Spichiger, entomolog din WSDA, a observat că mai multe viespi intrau și ieșeau printr-o crăpătură din trunchi, potrivit Science Alert.
Echipa a aspirat cu succes 85 de viespi, iar alte 13 au fost prinse cu o plasă.
Totuși, povestea nu se sfârșește aici. După câteva zile de la eliminarea cuibului, echipa a tăiat porțiunea din copac în care era construit cuibul și a descoperit două regine, precum și viespi lucrătoare, larve și mici compartimente care conțineau adulți aflați în dezvoltare.
Primul cuib de viespi gigantice asiatice descoperit în Statele Unite a fost eradicat cu succes
Viespile gigantice asiatice au ajuns în Statele Unite. Înţepătura lor este mortală pentru oameni
Viespile negre: armata americană este dotată acum cu „insecte” – FOTO, VIDEO
O moleculă din veninul albinelor poate distruge celulele cancerului de sân