Un om de știință din Rusia a devenit cobai după ce s-a infectat în mod deliberat pentru a doua oară cu coronavirusul SARS-COV-2 de dragul unui experiment.
Alexander Chepurnov, profesor de virologie și expert la Centrul Federal de Cercetare în Medicină din Novosibirsk, a decis să devină cobai pentru a afla cât timp anticorpii îl vor proteja de o infecție repetată cu virusul care provoacă COVID-19.
„Am vorbit cu pacienții cu COVID și am realizat că expunerea are loc într-o anumită perioadă. La șase luni după prima infectare, am fost confirmat încă o dată cu COVID”, a declarat el pentru agenția de presă rusă TASS.
Chepurnov a spus că a contractat prima dată infecția mortală în primele zile ale pandemiei în timpul unui zbor din Franța către Novosibirsk, cu escală la Moscova.
El a dezvoltat simptomele caracteristice COVID-19 și ulterior a făcut pneumonie. După recuperare, a făcut un test care i-a confirmat prezența anticorpilor.
Un al doilea test, efectuat trei luni mai târziu, a arătat că anticorpii au dispărut, deși nu a apărut o altă infecție în ciuda contactului său constant și apropiat cu pacienții COVID-19.
Astfel s-a expus virusului și a decis să efectueze teste periodice cu scopul de a stabili cât timp sistemul său imunitar va continua să-l protejeze de coronavirusul SARS-CoV-2.
După șase luni, a dezvoltat simptome și s-a confirmat că este din nou infectat cu noul coronavirus.
„Concluzia mea este că omenirea este puțin probabil să obțină imunitate de turmă la coronavirus. Eram pregătit să contractez infecția pentru a doua oară pentru a afla această situație”, a declarat Chepurnov.
Potrivit acestuia, dispariția anticorpilor va împiedica oamenii să dezvolte o imunitate colectivă. Mai mult, el afirmă că vaccinul anti-COVID nu va fi suficient pentru menținerea imunității și că va fi necesară o revaccinare periodică.
Unele vaccinuri-candidate împotriva COVID-19 ar putea crește vulnerabilitatea la HIV