Dietele bogate în ceaiuri, fructe de pădure și mere pot reduce tensiunea arterială, potrivit primului studiu care a folosit măsurători obiective privind obiceiurile alimentare a mii de persoane din Marea Britanie.
Alimente și băuturi precum ceai, mere, struguri, vin roșu și cacao conțin „flavan-3-ols”, compuși naturali din plante care sunt asociați cu factorii de risc mai scăzuți pentru bolile cardiovasculare.
În comparație cu cele mai ample cercetări observaționale anterioare care s-au bazat pe jurnale alimentare individuale, acest studiu a măsurat consumul de „flavan-3-ols” folosind biomarkeri nutriționale, caracteristici care pot fi măsurate obiectiv în mostre biologice diferite pentru a indica aportul nutritional.
Studiul a fost publicat în Scientific Reports și a fost parțial sponsorizat de producătorul de dulciuri Mars. Cercetările au căutat dovezi ale prezenței a doi biomarkeri „flavan-3-ols” în mostrele de urină a 25.618 de adulți și le-a comparat cu tensiunea arterială.
Diferența în tensiunea arterială între cei cu aportul cel mai scăzut și cel mai crescut de „flavan-3-ols” a fost între 2 și 4 mmHg, au descoperit cercetătorii.
Potrivit autorului principal al studiului, prof. Gunter Kuhnle, nutriționist la Universitatea din Reading, legătura între aportul de „flavan-3-ols” și tensiunea arterială s-a menținut destul de stabilă chiar și după ajustarea în funcție de factorii de stil de viață precum fumatul sau activitatea fizică.
Însă modul în care „flavan-3-ols” sunt consumați este crucial, a adăugat Kuhnle. „Unii oameni spun că ar trebui să consumăm ciocolată pentru flavan-3-ols, însă pentru a ajunge la cantitatea necesară pentru a avea un efect ar trebui să mâncăm atât de mult… pur și simplu nu poți”, a spus profesorul, adăugând că un consum de cantități mari de alimente bogate în zahăr și grăsimi ar putea elimina efectele benefice ale „flavan-3-ols”, potrivit The Guardian.
Totodată, efectul a fost mai pronunțat la participanții cu hipertensiune. Îmbunătățirile au fost mai semnificative în rândul femeilor, deși Kuhnle a explicat că nu este clar de ce. Profesorul a mai adăugat că sunt necesare mai multe studii pentru a demonstra cu certitudine că un aport mai crescut de „flavan-3-ols” îmbunătățește în mod direct tensiunea arterială.
Ce se întâmplă în corpul tău atunci când mănânci în exces doar o singură dată
10 factori asociați cu un risc crescut pentru apariția maladiei Alzheimer
Medicamentele pentru tensiunea arterială tind să fie mai eficiente seara