Sistemul de alimentare cu oxigen a fost întrerupt într-un modul de pe segmentul rus al Stației Spațiale Internaționale (ISS), însă echipajul nu este în pericol, a anunțat joi agenția spațială rusă Roscosmos.
Sistemul de alimentare cu oxigen de pe modulul Zvezda, din laboratorul orbital, s-a defectat miercuri seara, dar un al doilea sistem de pe segmentul american a continuat să funcționeze normal, a declarat purtătorul de cuvânt al Roscosmos pentru AFP.
„Nimic nu amenință securitatea echipajului și a ISS”, a spus purtătorul de cuvânt, adăugând că astăzi vor fi efectuate reparații pentru remedierea problemei.
Problemele la modulul rusesc au apărut în aceeași zi în care pe Stația Spațială Internațională au ajuns trei noi membri, astronauta americană Kathleen Rubins şi cosmonauţii ruşi Serghei Râjikov şi Serghei Kud-Svercikov, care au fost aduși de capsula Soyuz, după un zbor record de trei ore.
Noul incident de pe ISS, al cărui prim modul a fost lansat în urmă cu peste două decenii, în 1998, vine după un altul din august în care echipajul a detectat o scurgere de aer la bord.
Atunci, Roscosmos a transmis că scurgerea nu era importantă și nu reprezenta un pericol, însă o parte a problemei a fost detectarea exactă a locului, notează The Moscow Times.
Acum, echipajul crede că a găsit sursa scurgerii. Purtătorul de cuvânt al Roscosmos a spus că membrii echipajului rus vor primi instrucțiuni precise de la centrul de control al misiunii, de pe Terra, pentru a efectua reparații viitoare.
Ghenadi Padalka, unul dintre cosmonauții veterani, a afirmat că echipamentul rus de la bordul ISS a depășit cu mult data de expirare.
„Toate modulele segmentului rusesc sunt epuizate”, a spus Padalka, care deține recordul mondial pentru cele mai multe zile petrecute în spațiu (879 de zile). El a adăugat că echipamentul ar trebui să nu fie folosit mai mult de 15 ani, în timp ce acum are o vechime și de două decenii.
Călătoria în timp este reală: cercetătorii au creat deja o maşină a timpului
SpaceX va asigura serviciile de logistică pentru staţia spaţială către Lună a NASA