Compania spațială SpaceX, deținută de miliardarul american Elon Musk, a câștigat un nou contract cu Pentagonul, în valoare de 149 de milioane de dolari, pentru construirea sateliților de urmărire a rachetelor.
SpaceX, cunoscută pentru rachetele sale reutilizabile și capsulele pentru astronauți, pe care NASA a început să le folosească, crește producția de sateliți pentru Starlink, o constelație prin care va fi furnizat Internet de mare viteză pe Terra direct din spațiu. Cu ajutorul Starlink, Elon Musk speră să obțină venituri suficiente pentru a-l ajuta la finanțarea obiectivelor interplanetare ale SpaceX.
În baza noului contract semnat recent cu Agenția pentru Dezvoltare în Spațiu a SUA (SDA), SpaceX își va folosi fabrica de asamblare Starlink din Redmond, Washington, pentru a construi patru sateliți echipați cu un senzor infraroșu cu unghi larg de urmărire a rachetelor. Senzorul va fi furnizat de un subcontractor, a spus un oficial SDA citat de Reuters.
Compania de tehnologie L3 Harris Technologies Inc., fosta Harris Corporation, a primit 193 de milioane de dolari pentru a construi alți patru sateliți. Se așteaptă ca ambele companii să livreze sateliții pentru lansare până în toamna anului 2022.
Contractele sunt parte din prima fază a programului SDA de a procura sateliți pentru detectarea și urmărirea rachetelor, precum rachetele balistice intercontinentale (ICBM), care pot parcurge distanțe mari și sunt greu de urmărit și interceptat.
În 2019, SpaceX a primit 28 de milioane de dolari de la Forțele Aeriene pentru a utiliza rețeaua de sateliți Starlink pentru a testa serviciile de internet criptate cu o serie de avioane militare, deși Forțele Aeriene nu au comandat niciun satelit Starlink propriu.
În august, Pentagonul a decis acordarea unui contract în valoare de 316 milioane de dolari către SpaceX pentru a furniza o rachetă pentru o misiune denumită USSF-67, ce va fi lansată în ultima parte a anului 2022.
Starlink ar putea avea și aplicații militare