Vladimir Putin sare în ajutorul lui Donald Trump care s-a infectat cu virusul SARS CoV-2. Un oficial rus a anunțat că Rusia se oferă să îl vaccineze pe preşedintele american cu Sputnik-V, vaccinul rusesc aflat într-o fază avansată de testare.
Rusia s-a oferit să-l vaccineze pe Donald Trump după ce acesta a fost testat pozitiv. Şeful Institutului Gamaleya, care a dezvoltat vaccinul Sputnik-V, a făcut anunţul. „Dacă îşi vor întoarce oficial faţa către autorităţile din Rusia, îi vom putea ajuta”, a spus Alexander Gintsburg, şeful Intitutului Gamaleya.
Vaccinul, care a primit numele după satelitul care a ajuns în Spaţiu în 1957, este în faza a treia de testare. Acesta lucru s-a datorat intervenţiei lui Vladimir Putin.
Până pe 11 august când a fost anunţat de preşedintele rus, vaccinul Sputnik V era unul dintre multele proiecte din întreaga lume. A primit însă aprobare după teste pe 80 de persoane, majoritatea personal militar. Acum a ajuns şi în afara ţării, în Belarus.
Până la finalul lunii octombrie va fi publicat un raport parţial după faza a treia de testare.
„În ciuda faptului că timpul a fost destul de scurt, ne-am asigurat că respectăm toate procedurile de siguranţă. Vreau să subliniez că testele pentru vaccin au loc în mai multe centre, în special în Rusia. Noi avem un grup de 100 de voluntari,” a explicat Dmitry Pinevich, ministrul Sănătăţii din Belarus.
Rusia nu este singura ţară în faza treia a testării unu vaccin. Conform New York Times, sunt 11 vaccinuri ajunse în această fază, însă doar cinci sunt aprobate pentru a fi folosite limitat. Unul dintre vaccinuri este cel rusesc, iar celelalte sunt la instituții din China, notează Mediafax.
Primele studii clinice ale unui al doilea vaccin rusesc împotriva noului coronavirus s-au dovedit a fi concludente, a anunţat joi centrul de cercetare care îl dezvoltă, după ce Rusia a transmis în august că a aprobat primul vaccin din lume, notează Le Figaro.
„Primele două faze ale studiilor clinice au demonstrat eficacitatea şi siguranţa vaccinului”, a anunțat biroul de presă al centrului de cercetare de stat Vektor din Siberia, care dezvoltă acest al doilea vaccin, numit EpiVacCorona.
Ministrul Sănătăţii, Mihail Murashko, i-a spus preşedintelui Vladimir Putin săptămâna aceasta că vaccinul produs de Vektor ar putea primi undă verde de la minister în trei săptămâni. După aceea, centrul Vektor a precizat că studiile clinice vor începe pe 5.000 de voluntari siberieni, cu vârste cuprinse între 18 şi 60 de ani.
Compania a declarat că vor exista studii clinice suplimentare pe 150 de voluntari cu vârsta peste 60 de ani. Vaccinul EpiVacCorona se administrează în două doze, la distanţă de 21 de zile. Rusia intenţionează să înceapă să producă 10.000 de doze din noiembrie, a anunţat Vektor.