Home » Cultură » Motivul pentru care Google a eliminat din Street View plimbarea virtuală pe masivul Uluru

Motivul pentru care Google a eliminat din Street View plimbarea virtuală pe masivul Uluru

Uluru (Ayers Rock ) / Credit foto: Pixabay
Publicat: 29.09.2020

Google a eliminat imagini din serviciul Street View care le permitea oamenilor să se plimbe virtual pe muntele Uluru, în Australia de Nord.

GALERIE FOTO

Parks Australia a solicitat eliminarea imediată a imaginilor cu situl sacru, încărcate de utilizatori, iar Google a anunțat că le-a îndepărtat după ce a fost alertat.

Masivul din granit roșu Uluru a fost închis vizitatorilor în urmă cu un an, la cererea poporului aborigen Anangu, căruia guvernul australian i-a redat proprietatea în 1985. Uluru face parte din parcul Parcul Național Uluru-Kata Tjuta, alături de Kata Tjuta, o altă formațiune stâncoasă sacră, aflată la 20 de kilometri vest. Parcul se află sub control guvernamental și a fost creat după 1985, cu acordul aborigenilor.

Odată cunoscut la nivel internațional sub numele de stânca Ayers (Ayers Rock), Uluru, înconjurat din toate părțile de deșert, este relaționat cu numeroase legende. Una spune că cel care îndrăznește să „fure” o bucată de stâncă va fi blestemat.

Măsurând sub 350 de metri înălțime, masivul stâncos Uluru este, de mii de ani, loc sacru pentru triburile Anangu care cred că a fost creat de ființe ancestrale.

Imaginile, încărcate înainte de interzicerea ascensiunii pe Uluru

Funcția Google Street View oferă imagini la 360 de grade din diferite zone, alături de imagini încărcate de utilizatori.

Un oficial al Parks Australia a afirmat că „a alertat Google Australia cu privire la imaginile postate pe platformă, făcute de utilizatori de pe vârful Uluru”. Totodată, a solicitat îndepărtarea imediată a conținutului, „în conformitate cu dorințele Anangu, proprietarii tradiționali ai Uluru, și cu politica parcului național privind fotografierea și filmarea”, notează BBC.

Ca răspuns, Google a transmis: „Înțelegem că Parcul Național Uluru-Kata Tjuta este profund sacru pentru poporul Anangu. De îndată ce Parks Australia și-a manifestat îngrijorarea cu privire la această contribuție a utilizatorilor, am eliminat imaginile”.

Conținutul fusese creat și încărcat înainte de octombrie 2019, când s-a interzis ascensiunea vizitatorilor pe monolit.

La vremea respectivă, Sammy Wilson, care a condus consiliul de administrație al parcului național care a decis interzicerea accesului vizitatorilor, a declarat: „Este un loc extrem de important, nu un loc de joacă sau un parc tematic precum Disneyland”.

Mulțimi de oameni s-au adunat în săptămânile de dinaintea interdicției, unii utilizatori de social media postând imagini cu șiruri de vizitatori care stăteau la coadă pentru a urca.

Vă recomandăm să citiți și:

Un cutremur masiv i-a ajutat pe savanţi să descopere munţi aflaţi la o adâncime de 660 de kilometri

Zidurile antice din Avila, unul dintre cele mai spectaculoase monumente din lume. Ce îl face atât de special – VIDEO

A fost descoperită cea mai veche dovadă a existenţei aborigenilor în Australia, datând de acum 50.000 de ani

Un marsupial gigantic, înrudit cu vombații, colinda în Australia în urmă cu 25 de milioane de ani

Mihaela STOICA
Mihaela STOICA
Mihaela Stoica a fost redactor-șef Descopera.ro între februarie 2015 - decembrie 2021, iar în prezent este colaborator al site-ului. Absolventă de Istorie, a fost mai întâi profesor. A intrat în presa online în 2006, la agenţia NewsIn. A lucrat apoi în redacţiile Adevărul şi Gândul, ... citește mai mult
Urmărește DESCOPERĂ.ro pe
Google News și Google Showcase