China a construit aproape 400 de „lagăre de concentrare” în regiunea Xinjiang, zeci de astfel de construcții fiind finalizate în ultimii doi ani, deși autoritățile chineze au declarat că „sistemul de re-educare” era pe terminate”, a descoperit un grup de cercetare din Australia.
Rețeaua de „lagăre de concentrare” din vestul Chinei este folosită pentru reținerea uigurilor, o comunitate în mare parte musulmană. Încă 14 astfel de „lagăre” se construiesc momentan, potrivit imaginilor surprinse prin satelit și obținute de Australian Strategic Policy Institute (ASPI).
În total, ASPI a identificat 380 de centre de detenție amplasate în toată regiunea din 2017, care variază de la tabere de „re-educare” cu pază minimă până la închisori fortificate.
Asta înseamnă că mai mult de 100 de „lagăre” au fost descoperite de acest studiu, iar cercetătorii cred că au identificat acum majoritatea centrelor de detenție din regiune.
„Dovezile din bazele de date arată că în ciuda faptului că oficialii chinezi au declarat că prizonierii au fost eliberați din lagăre, noi centre de detenție au continuat să fie construite chiar și până în 2020”, a explicat Nathan Ruser, cercetător la ASPI.
Informațiile au fost făcute publice, inclusiv coordonatele pentru fiecare centru de detenție în parte, într-o bază de date care poate fi accesată online, numită Xinjiang Data Project.
„Lagărele de concentrare” au fost identificate cu ajutorul mărturisirilor de la supraviețuitori, alte proiecte care monitorizează centrele și imaginilor prin satelit.
ASPI a mai spus că imaginile făcute pe timpul nopții au fost extrem de folositoare, pentru că aceste zone erau puternic luminate. De asemenea, majoritatea centrelor de detenție se află în apropiere de parcuri industraiale. Există și multe zvonuri că unii prizonieri sunt folosiți la muncă silnică, scrie The Guardian.
Totodată, studiul a mai descoperit 70 de astfel de centre la care paza ar fi fost redusă, iar gardurile interioare ar fi fost scoase. Opt „lagăre de concentrare” ar fi fost scoase complet din funcțiune, a mai arătat studiul.
Imagini rare din interiorul „lagărelor de concentrare” în care sunt ținuți uigurii din China
Un malware preinstalat descoperit pe telefoane ieftine provenite din China
SUA ar putea include o nouă companie din China pe ”lista neagră”
China acceptă până la urmă anchete internaţionale privind originea pandemiei