Oficialii IBM explică faptul că computerul la care lucrează acum va avea 1.121 qubiți.
Oamenii de știință reușesc să facă progrese constante în ceea ce privește tehnologia de calculul cuantic, iar un indicator al acestor evoluții ar putea veni chiar din partea IBM care spune acum speră să obțină un computer cuantic de 1.121 qubiți până în 2023, notează Science Alert.
Qubiții sunt echivalenții cuantici ai biților computerelor clasice, și care se pot afla în două stări simultan, 1 și 0. Această proprietate derivată din fizica cuantică are potențialul de a revoluționa puterea de calcul a viitoarelor dispozitive.
Odată cu lansarea IBM Quantum Condor planificată pentru anul 2023, ar trebui să începem să vedem computerele cuantice care încep să fie adaptate pentru un număr substanțial de calcule din lumea reală, depășind astfel sfera operațiilor și experimentelor de laborator.
„Ne gândim la Condor ca la un punct de inflexiune, o etapă care marchează capacitatea noastră de a implementa corectarea erorilor și de a ne mări dispozitivele, în timp ce este suficient de complex pentru a explora potențialele avantaje cuantice”, explică fizicianul Jay Gambetta, angajat IBM și vicepreședinte IBM Quantum.
Este o țintă îndrăzneață, explică experții și asta deoarece cel mai mare computer cuantic al IBM de până acum folosește doar 65 de qubiți. Compania spune că intenționează să producă un computer de 127 qubiți în 2021, unul de 433 qubiți în 2022 și chiar și un computer care va folosi un milion de qubiți, dar pentru acest proiect nu a fost specificată o dată.
Calculatoarele cuantice din prezent necesită configurății foarte delicate, temperaturi ultra-reci și sunt considerate instabile, aproape orice fel de interferență atmosferică sau zgomot afectând funcționarea sistemelor. Un număr mai mare de qubiți poate să ofere o corecție mai bună a erorilor, un proces crucial în cazul computerelor, care asigură că calculele sunt exacte și fiabile și reduce impactul interferențelor.
Cercetătorii au construit ”atomi giganți” care pot îmbunătăți computerele cuantice
Director IBM: magazinele de aplicații pentru computerele cuantice ar putea deveni o realitate
Un ”metal ciudat” ar putea să fie cheia unor noi tehnologii cuantice
Computerele cuantice pot fi construite şi cu materiale folosite la computerele obişnuite