Multe produse care se dau drept „sănătoase”, precum ceaiurile detoxifiante sau apa cu vitamine, duc lipsă de susținere științifică.
În ultimii ani, tot mai mulți producători de lentile au început să insiste asupra eficienței ochelarilor cu filtru pentru lumină albastră. Astfel de ochelari sunt asociați cel mai des cu faptul că ajută la restaurarea ciclului natural al organismului uman.
Lentilele cu filtru pentru lumină albastră sunt prezentate ca o soluție pentru atât de multe dintre probleme noastre de vedere. Mulți susțin că acești ochelari ar putea proteja împotriva unei boli oftalmologice numită „degenerescență maculară”, pot diminua durerile de cap și pot ține departe cancerul de ochi.
Medicii oftalmologi sunt de acord în general că „există momentan o lipsă de dovezi clinice de înaltă calitate care să susțină efectele benefice ale lentilelor cu filtru pentru lumină albastră”.
Totuși, care este adevăratul vinovat al efectelor ecranelor digitale asupra organismului și somnului? Este lumina albastră de vină sau ar putea fi înrăutățită situația de faptul că oamenii petrec tot mai mult timp în fața ecranelor până la ore târzii în noapte?
Știința pare să arate că nu există niciun efect benefic produs de lentilele cu filtru pentru lumină albastră. Dacă stai oricum treaz până la ore târzii, astfel de lentile nu te vor ajuta.
Cercetările au arătat că o posibilă cauză pentru ochii iritați și oboseala este timpul petrecut în general în fața ecranelor, ceea ce ne-ar putea face să clipim mai puțin, transmite Science Alert.
Până acum, nu au fost prezentat dovezi clinice care să susțină efectul benefic al ochelarilor cu filtru pentru lumină albastră. Pentru moment, nu este decât o pseudoștiință care profită de pe urma oamenilor care petrec mult timp în fața unui computer.
Așadar, dacă vrei să-ți protejezi ochii, încearcă să nu te uiți la un ecran până noaptea târziu și să faci pauze cât mai dese din fața computerului în timpul zilei.
Facebook a creat un Headset pentru realitate virtuală de mărimea unor ochelari de soare
Persoanele care poartă ochelari sunt mai inteligente decât media