Home » Istorie » „Cercuri din lemn”, vechi de 4.500 de ani, descoperite în Portugalia, îi uimesc pe istorici

„Cercuri din lemn”, vechi de 4.500 de ani, descoperite în Portugalia, îi uimesc pe istorici

„Cercuri din lemn”, vechi de 4.500 de ani, descoperite în Portugalia, îi uimesc pe istorici
Arheologii sapă la acest complex arheologic de mai bine de 20 de ani și cercetările se desfășurare în continuare.. Credit foto: António Valera / Era Arqueologia
Publicat: 18.08.2020

Rămășițele mai multor cercuri din lemn construite în urmă cu peste 4.500 de ani au fost descoperite în complexul arheologic Perdigões din Portugalia. Structurile sunt asemănătoare cu monumente de tipul Stonehenge.

GALERIE FOTO

Deși unii l-au descris ca fiind un „Woodhenge”, asemănător faimosului monument neolitic din lemn similar cu Stonehenge, arheologii preferă să nu-l numească așa. Ei l-au denumit „Cercuri din lemn”, deși designul este similar cu stâlpii de lemn ai Woodhenge care sunt aliniați Soarelui care răsare în solstițiul de vară.

„Îl interpretăm ca un loc ceremonial și preferăm să ne referim la el ca la cercuri din lemn”, a declarat António Valera, arheolog în cadrul compania Era Arqueologia, care conduce săpăturile în situl arheologic, potrivit Live Science.

Până în prezent, doar o treime din cercurile din lemn au fost excavate și din interiorul cercurilor au mai rămas doar gropi și șanțuri. Există o deschidere în „Cercurile din lemn” care pare a fi aliniată Solstițiului de vară, cea mai lungă zi din an, a afirmat Valera.

Construit în aceeași perioadă cu Stonehenge

Complexul ceremonial din Portugalia a fost probabil construit între anii 2800 – 2600 î.e.n., în aceeași perioadă în care în Anglia a fost construit și folosit Stonehenge, a mai spus Valera.

Arheologul a estimat că, la vremea respectivă, cercurile din lemn ar fi închis o zonă cu un diametru de aproximativ 20 de metri. Săpăturile sunt în desfășurare și cele mai multe artefacte găsite până în prezent în cercurile din lemn sunt fragmente de ceramică și resturi de animale, așa cum se poate vedea în imaginile din galeria foto.

Situl arheologic al complexului Perdigões, din districtul Evora (în sudul Portugaliei), unde au fost descoperite cercurile din lemn, se întinde pe 16 hectare de teren și include zone de înmormântare și pietre în picioare, precum cele de la Stonehenge. Istoricii care cercetează zona sunt de părere că oamenii ar fi folosit complexul timp de 1.500 de ani (3500 – 2000 î.e.n.) pentru înmormântare și activități ceremoniale, dar este posibil să fi avut și alte utilizări.

Arheologii sapă la acest complex arheologic de mai bine de 20 de ani și cercetările se desfășurare în continuare.

Vă recomandăm să citiți și:

Un templu cu 6.000 de ani mai vechi decât Stonehenge, construit după principii geometrice

Woodhenge, cea mai mare descoperire arheologica?

Misterul megaliţilor de la Stonehenge a fost rezolvat. Oamenii de știință au aflat locul de origine al pietrelor

Descoperire de o „importanță fără precedent” lângă Stonehenge. Arheologii au găsit o structură mult mai mare

Mihaela STOICA
Mihaela STOICA
Mihaela Stoica a fost redactor-șef Descopera.ro între februarie 2015 - decembrie 2021, iar în prezent este colaborator al site-ului. Absolventă de Istorie, a fost mai întâi profesor. A intrat în presa online în 2006, la agenţia NewsIn. A lucrat apoi în redacţiile Adevărul şi Gândul, ... citește mai mult
Urmărește DESCOPERĂ.ro pe
Google News și Google Showcase