De-a lungul istoriei universului, timpul este în mare parte irelevant. Stele se nasc, trăiesc și apoi mor. Miliarde de ani trec neobservate în cantități vaste de spațiu.
Iată evenimentele și invențiile care au avut loc în mai puțin de o secundă.
Magnitudinea impactului a fost în jur de 100 de trilioane de tone de TNT. Potrivit oamenilor de știință, „orice lucru aflat pe o rază de 1.000 de km față de locul impactului a fost ucis instant sau în decurs de câteva secunde”. Într-o clipită, unul dintre cele mai cataclismice evenimente din istoria planetei a avut loc.
Studiile asupra răspunsului neuronilor la stimuli arată că durează între 300 și 500 de milisecunde (jumătate de secundă) pentru ca creierul să reacționeze și să trimită semnale în corp.
Deși a durat aproximativ 9 ore ca Abraham Lincoln să moară, procesul care a dus la decesul său a fost mult mai rapid. A fost nevoie de câteva miimi de secundă pentru ca glonțul să iasă din țeavă și să ajungă la locul impactului.
La data de 31 decembrie 1879, Edison a apăsat pe un buton, iar curentul electric a călătorit prin fire aproape cu viteza luminii (300.000 km/s în vid). Deși becurile lui Thomas Edison folosite în urmă 140 de ani au avut nevoie de o secundă sau două pentru a se aprinde complet, cea mai istorică iluminare de la descoperirea focului a avut nevoie doar de o fracțiune de secundă.
Guglielmo Marconi a început să trimită mesaje pe distanțe scurte în 1894, iar în cele din urmă trimițând mesaje peste Canalul Mânecii în 1899. Într-un final, la data de 1901, Marconi se afla în Canada atunci când a primit un mesaj din Anglia. Luând în considerare interferențele atmosferice, transmisiunea a fost aproape instantă.
Procesul complet al detonării a durat în jur de o microsecundă sau a milioana parte dintr-o secundă. Fizicienii de la laboratorul național Los Alamos din SUA a poreclit acest interval de timp drept o „scuturare” (shake), fiind la fel de „rapid precum scuturarea cozii unui miel”. În doar două „scuturări”, între 60.000 și 80.000 de oameni au fost arși de vii în Hiroshima și 40.000 în Nagasaki.
Viteza de schimbare a tranzistoarelor vechi ajungea până la 60 GHz, ceea ce înseamnă că dura în jur de 20 de nanosecunde (a miliarda parte dintr-o secundă) pentru a comuta. Însă, în zilele noastre, viteza poate atinge 800 GHz sau chiar mai mult, scrie List Verse.
La data de 29 octombrie 1969, folosind o conexiune experimentală numită ARPANET, cercetătorii de la UCLA au trimis primul mesaj între calculatoare dintr-o rețea. Viteza ARPANET la acea vreme era de 50 Kbps (kilobiți pe secundă). Astfel, cu ajutorul unor calcule matematice, transmiterea a doar două litere ar fi necesitat câteva zeci de mii de miimi dintr-o secundă.
Primul motor de căutare, Archie, avea nevoie de secunde întregi pentru a oferi rezultate.
Atunci când Google a apărut pe piața motoarelor de căutare la sfârșitul anilor 1990, a început să folosească un algoritm care dădea mare importanță clasamentului pe pagină. În ziua de azi, orice căutare cu ajutorul oricărui motor durează mai puțin de o secundă.
Cel mai comun tip de supernove sunt cele cu colaps al miezului, ce rezultă din prăbușirea internă și explozia violentă a unei stele masive. Nimic nu poate opri prăbușirea miezului care are loc la 23% din viteza luminii (70.000 de metri pe secundă). O pătrime de secundă mai târziu, materia care rămâne se izbește de miezul de fier, astfel producând faza inițială a undei de șoc.
10 lucruri uimitoare despre urșii panda, unele dintre cele mai iubite animale din lume
Top 10 recorduri din lume care nu au fost niciodată doborâte
10 invenții care au fost folosite pentru scurtă durată, dar care au schimbat lumea