Bosonii Higgs par a se descompune într-o combinație neobișnuită de particule.
Bosonul Higgs este numit după fizicianul britanic Peter Higgs, acesta teoretizand că există o particulă care conferă masă celorlalte particule. Fizicianul a dovedit existența acestei particule prin calcul și abia în 2013, CERN a obținut datele care au confirmat existența acesteia.
Acum, oamenii de știință anunță că au observat un comportament neobișnuit al bosonilor Higgs, aceștia descompunânu-se într-o combinație neobișnuită de particule. Mai exact, un studiu recent dezvăluie faptul că un astfel de boson se degradează într-o pereche de muoni, particule elementare, asemănătoare electronilor, dar față de care sunt mai grei, notează Futurism.
Cercetătorii explică faptul că această descoperire întărește asumpțiile și predicțiile Modelului Standard, contestat de o serie de noi descoperiri.
Una dintre cele mai bune modalități de studiere a bosonilor Higgs este reprezentată de observațiile realizate în timpul descompunerii acestuia. În mod obișnuit, aceștia se transformă în particule cu o masă asemănătoare. Totuși, uneori par a se degrada în muoni, particule mult mai ușoare.
„Echipa noastră de la CERN este mândră că a obținut această sensibilitate la descompunerea bosonilor Higgs în muoni și de posibilitatea de a arăta primele dovezi experimentale ale acestui fenomen”, a declarat purtătorul de cuvânt al CERN.
Muonii sunt particule de generația a doua, care pot supraviețui doar în anumite medii, în care particulele pot avea un conținut ridicat de energie. Pentru muoni un astfel de mediu este cel al acceleratoarelor de particule. Cercetătorii precizează faptul că aceasta este prima dată când bosonii Higgs interacționează cu particule de generație secundă.
Studiul A search for the dimuon decay of the Standard Model Higgs boson with the ATLAS detector a fost publicat pe serverul arXiv.
O particulă înrudită cu bosonul lui Higgs ar putea face calculatoarele de 3.000 de ori mai puternice