Oamenii de știință au descoperit mecanismul misterios din spatele abilității subrațului de a produce un miros neplăcut și puternic.
Cercetătorii de la Universitatea din York au aflat că sursa mirosului neplăcut de la subraț este o enzimă dintr-un anumit microb care trăiește în subrațul uman.
Pentru a dovedi că enzima este substanța chimică vinovată, oamenii de știință au transferat un membru nevinovat al comunității microbiene de la subraț și au descoperit, spre încântarea lor, că a început să emane un miros neplăcut.
Cercetările deschid calea pentru deodorante și antiperspirante mai eficiente, susțin oamenii de știință. De asemenea, studiul sugerează că am fi moștenit microbi urât mirositori de la strămoșii noștri.
„Am descoperit cum este produs mirosul neplăcut. Ceea ce dorim acum este să înțelegem de ce este produs”, a spus Gavin Thomas, microbiologul care a lucrat în echipă.
Oamenii nu produc componentele cele mai urât mirositoare în mod direct. Mirosul neplăcut, cunoscut drept „thioalcohols”, este un produs secundar eliberat atunci când microbii se „hrănesc” cu alți compuși întâlniți pe piele, scrie The Guardian.
Totodată, oamenii au două tipuri diferite de glande. Cele ecrine acoperă corpul și se deschid direct pe piele. Sunt o componentă esențială a abilității de răcire a corpului. Pe de altă parte, glandele apocrine se deschid la nivelul foliculului de păr și sunt înghesuite în anumite locuri, precum la subraț, zonele intime și sfârcuri. Rolul lor nu este tocmai clar.
„Nu este chiar imposibil să ne imaginăm că această enzimă a fost importantă în evoluția omului. Înainte să începem toți să folosim deodorante, în ultimii 50 – 100 de ani, toată lumea mirosea fără îndoială”, a mai adăugat Gavin Thomas.
A fost inventat aparatul care îţi arată dacă miroşi a transpiraţie
De ce transpirăm? Ce poate determina transpiraţia excesivă?