Această misiune a aviației americane avea scopul de a distruge nouă rafinării din jurul Ploieștiului.
În dimineața zilei de 1 august 1943, 177 avioane B-24, la bordul cărora se aflau 1.700 militari americani, au decolat de pe aeroporturile din apropierea orașului Benghazi din Libia. Țintele acestor avioane erau rafinăriile din jurul Ploieștiului care alimentau eforturile de război naziste.
Operațiunea Tidal Wave, Valul Nimicitor în limba română, a fost una dintre cele mai îndrăznețe, dar și cele periculoase operațiuni ale Aliaților din cel de Al Doilea Război Mondial, notează History.
În această parte a războiului Aliații au folosit atacurile aeriene de la înaltă altitudine împotriva Axei, ceea ce, în această situație, ar fi expus forța de atac în fața radarelor și forțelor care apărau Ploieștiul.
„Ideea acestui plan a fost că grupul de atac se va deplasa sub liniște radio, pentru a nu oferi șanselor bateriilor germane să se pregătească pentru sosirea lor”, explică Joe Duran, descendentul unui aviator care făcut parte din respectiva misiune.
Deasupra Munților Balcani au ajuns doar 167 de avioane, acestea zburând la puțin peste 3.000 de metri. Rapoartele misiunii indică faptul că odată cu scăderea altitudinii a fost urmată de o divizarea în câteva grupuri a forței de atac. În plus, o parte dintre avioane au ajuns dintr-o eroare pe drumul spre București în loc de Ploiești.
Planul inițial includea un atac din partea nordică a orașului, dar din cauza problemelor apărute pe drum s-a decis un atac din partea sudică, zona apărată de către tunurile antiaeriene germane.
Această abordare s-a dovedit una nefericită și asta deoarece avioanele Aliaților au intrat direct în linia de tragere a tunurilor naziste, iar asta a dus la un bilanț negativ la finalul misiunii. Mai exact, din cele 177 avioane care au plecat din Libia s-au întors doar 92, germanii reușind să distrugă 54, restul avioanelor reușind să aterizeze în teritoriile controlate de Aliați.
Pierderile de vieți omenești (câteva sute) au avut un impact minim asupra eforturilor de război naziste, rafinăriile atacate și-au reluat activitatea în doar câteva săptămâni. Istoricii explică faptul că au mai fost necesare o serie de misiuni ca câmpurile petrolifere din apropierea Ploieștiului să nu mai reprezinte un avantaj strategic.
Campania britanicilor de a atrage SUA în cel de Al Doilea Război Mondial
Rolul României în Al Doilea Război Mondial. Cum am pierdut Basarabia şi Bucovina – FOTO
Un celebru submarin dispărut în Al Doilea Război Mondial a fost găsit după 75 de ani
5 comori care s-au pierdut în timpul celui de Al Doilea Război Mondial