Există un risc serios ca regiuni din Marea Britanie să rămână fără apă în următorii 20 de ani, au avertizat politicienii britanici.
Autoritățile spun că instituțiile responsabile pentru sursele de apă din Marea Britanie au „pierdut controlul”, iar amploarea pierderilor de apă, peste 3 miliarde de litri pe zi, este „de-a dreptul inacceptabilă”.
Un raport recent incriminează companiile de apă, care au fost privatizate în 1989, acuzându-le că au fost „nepricepute” și că nu au făcut niciun progres spre reducerea pierderilor de apă timp de două decenii.
Raportul mai arată că „există un risc serios ca unele regiuni dn țară să rămână fără apă în următorii 20 ani. Instituțiile responsabile, Departamentul de Mediu (Defra), Agenția de Mediu și Ofwat au pierdut controlul și este nevoie de acțiuni urgente acum dacă mai vrem să avem o sursă eficientă de apă în anii viitor”.
Criticile venite din partea politicienilor au fost făcute în urma unei anchete a publicației britanice The Guardian care a dezvăluit că nouă companii de apă private din Marea Britanie au eliberat apă uzată în râuri mai mult de 200.000 de ori în 2019.
Totodată, politicienii au declarat că râurile care au în temelia bazinului cretă au fost grav avariate în urma acestei scurgeri de apă uzată.
Meg Hillier, cel care a coordonat raportul, a declarat că este „foarte greu să ne imaginăm, în țara asta, că putem da drumul la robinet și nu arc urge destulă apă curată și potabilă. Însă, tocmai cu un astfel de scenariu ne putem confrunta”, potrivit The Guardian.
Raportul a solicitat ca Guvernul britanic să intervină și să ofere mai multă îndrumare pentru companiile de apă la nivel de investiții necesare pentru a asigura rezistența până în 2015 și cum își pot echilibra planurile de afaceri cu presiunea de a reduce prețurile pentru consumatori.
De asemenea, politicienii au mai spus că amploarea pierderilor de apă, 3 miliarde de litri pe zi, este de-a dreptul inacceptabilă. „Pierderile de apă sunt o problemă majoră. Nicio organizație nu controlează cum trebuie problema și este nevoie de o schimbare. Defra a cerut companiilor de apă în 2016 să facă asta o prioritate, însă nu a fost înregistrat niciun progres real”, mai arată raportul.
Ce se întâmplă dacă bei cantităţi foarte mari de apă alcalină într-un timp scurt?
Cercetătorii au descoperit apă pe o planetă ce ar putea susţine viaţa
Apa pe care o consumăm poate să conţină nanoparticule de plastic
Apa ar putea fi motivul pentru care mayașii și-au părăsit unul dintre cele mai mari orașe