Un bărbat din Brazilia infectat cu SIDA nu mai prezentă semne ale virusului după mai mult de un an de când a oprit tratamentul pentru HIV, în urma unei terapii intense cu un medicament experimental care avea ca scop eliminarea virusului ascuns și inactiv din corpul său.
Cazul necesită verificare independentă și este mult prea devreme pentru speculații privind un posibil antidot, au avertizat oamenii de știință.
„Este o descoperire palpitantă însă ne aflăm în stadiul preliminar. Acest lucru s-a întâmplat doar în cazul unei singure persoane. Tratamentul nu a avut succes la alte patru persoane”, a spus dr. Monica Gandhi, un specialist în SIDA de la University of California, San Francisco.
Cazul a fost descris la o conferință despre SIDA acolo unde cercetătorii au dezvăluit un avans în prevenție extrem de important. O doză dintr-un medicament experimental administrată la fiecare două luni a funcționat mai bine decât pastilele Truvada luate zilnic pentru ca bărbații gay neinfectați să nu contracteze HIV de la un partener sexual infectat. Sute de mii de oameni iau aceste pastile de prevenție, iar această doză ar putea oferi o nouă opțiune, aproape ca un vaccin temporar.
Dacă acest caz al bărbatului din Brazilia va fi confirmat, ar fi prima dată când HIV este eliminat dintr-un adult fără un transplant de celule stem sau de măduvă. Experții independenți vor să vadă dacă remisia bărbatului va dura. De asemenea, combinația puternică de medicamente primită de acesta va trebui să mai fie testată.
Alți doi bărbați, numiți pacienții „Berlin” și „Londra” în urma locurilor în care au fost tratați, au fost vindecați în trecut de HIV cu ajutorul transplanturilor.
„Eu sunt dovada vie că este posibil să fii vindecat”, a spus Adam Castillejo, pacientul din Londra, în timpul unei conferințe de presă la o întâlnire despre SIDA, transmite MedicalXpress.
HIV este greu de eliminat pentru că își stabilește din timp un „depozit” de celule sanguine unde se ascunde și nu mai poate fi atacat de medicamente sau de sistemul imunitar. Infecțiile pot fi controlate cu ajutorul medicamentelor, însă imediat ce pacienții nu mai urmează tratamentul, virusul latent se activează și „reînnoiește” maladia.
Cel mai vechi genom aproape complet al HIV a fost descoperit într-o mostră de țesut uitată din 1966
Propriile noastre celule ne trădează. Creierul poate adăposti și mai târziu răspândi HIV în corp