Compania românească CryptoDATA va lansa în stratosferă, cu ajutorul unui balon, primul set de echipamente pentru a testa comunicarea globală encriptată Voice Over Blockchain Protocol, în cadrul proiectului GLOBAR – un nou internet ce poate fi folosit de toată lumea fără restricții sau aprobări.
CryptoDATA colaborează atât cu compania românească Autonomous Flight Technology, cât și cu companiile americane Momentus și SpaceX.
Un balon meteo va fi lansat la o altitudine de aproximativ 33.000 m, de lângă orașul Buzău. Această lansare face parte dintr-un efort continuu al echipei CryptoDATA de a trimite în spațiu o rețea de sateliți ce implementează o nouă formă de comunicare criptată și securizată cu ajutorul tehnologiei blockchain.
Proiectul poartă numele de GLOBAR și este o nouă rețea globală ce are ca scop comunicarea și transferul de date între device-urile utilizatorilor. Lansarea balonului meteo reprezintă primul pas și este făcută pentru a testa atât echipamentele de la sol, cât și echipamentele aeriene. Acesta este un test preliminar înainte de lansarea pe orbită joasă a primului satelit de test, în februarie 2021.
CryptoDATA este o companie cu capital 100% românesc și este un pionier în dezvoltarea tehnologiilor blockchain. Una dintre cele mai noi invenții este reprezentată de tehnologia de comunicare criptată VOBP (Voice Over Blockchain Protocol).
„Proiectul GLOBAR reprezintă cel mai important asset al companiei noastre. Aceste ecosistem este de fapt o rețea descentralizată de comunicare securizată prin tehnologia blockchain. Pe scurt, reprezintă un nou internet ce poate fi folosit de toată lumea fără restricții sau aprobări. Punctul forte al acestei tehnologii este protocolul de comunicare dezvoltat și patentat de CryptoDATA, VOBP (Voice Over Blockchain Protocol)”, spune Ovidiu Toma, CEO al companiei CryptoDATA, potrivit Mediafax.
„Această tehnologie este acum implementată, testată și adaptată pe dispozitivele adresate publicului larg IMPulse K1 Smartphone și WHIM Laptop. Până acum, acest protocol s-a dovedit a fi impenetrabil și cu o viteză de comunicare extraordinar de mare. Din acest motiv dorim să construim o rețea globală care să aibă la bază acest protocol. Facem lansarea balonului în acest moment pentru a testa calitatea semnalului, viteza de transfer și acoperirea dispozitivelor. Dacă echipamentele trec testele în februarie 2021, împreună cu companiile Momentus și SpaceX, intenționăm să trimitem primul satelit de test în orbita joasă a Pământului (L.E.O). Din punctul nostru de vedere, rețeaua GLOBAR va oferi omenirii mobilitate, flexibilitate și securitatea în domeniul comunicațiilor și transferului de date”, mai adăugă Ovidiu Toma.