Blocarea colesterolului se poate dovedi o nouă strategie pentru tratarea cancerului pancreatic.
Oamenii de știință de la Laboratoarele Cold Spring Harbor, Statele Unite ale Americii au ajuns la concluzia că dezvoltarea celulelor canceroase din țesuturile pancreatice poate fi oprită prin controlarea celulelor care este înmagazinat colesterolul. Această descoperirea ar putea sta la baza unei noi abordări a tratării cancerului pancreatic, notează Medicalxpress.
La baza acestui studiu s-au aflat observațiile realizate în cazul altor tipuri de cancer și care indicau creșterea cantității de colesterol produse de către celulele anormale. Colesterolul este o componentă esențială a membranelor celulare, dar cercetătorii au stabilit că celulele canceroase pancreatice produc mult mai mult decât au nevoie pentru a-și susține propria creștere.
„Acest lucru este neobișnuit, deoarece colesterolului este extrem de bine controlat de către metabolism”, explică Tobiloba Oni, unul dintre cercetătorii care au colaborat în cadrul acestui studiu.
Oni explică faptul că celulele pancreatice obișnuite își produc cantitatea necesară de colesterol și după se opresc, dar celulele canceroase transformă colesterolul într-o formă care poate fi stocată în interior și nu în membrană. Astfel, sinteza colesterolului liber nu se acumulează și sinteza acestuia continuă.
Analizele de laborator au arătat faptul că celulele canceroase din pancreas sunt avantajate de producția continuă de colesterol și că, în plus, reușesc chiar să mențină acest proces activ.
O proteină numită SOAT1, O-acyltransferase 1, este cea care transformă colesterolul liber într-o formă care ajunge să fie păstrată în interiorul celulelor. Cercetătorii au demonstrat faptul că această proteină poate fi eliminată prin manipulare genetică și că, pornind de la această reușită, în timp, ar putea fi produse noi terapii și medicamente împotriva cancerului pancreatic.
Studiul SOAT1 promotes mevalonate pathway dependency in pancreatic cancer a fost publicat în Journal of Experimental Medicine.
Cercetătorii au descoperit un nou mecanism care controlează evoluția cancerului hepatic
Oamenii de știință au reușit să distrugă celule canceroase cu ajutorul ultrasunetelor
Un test de sânge poate identifica peste 50 de tipuri de cancer