Pacienţii care sunt suspecţi de coronavirus pot face un test de salivă pentru a vedea dacă au boala COVID-19, a anunțat Universitatea din Southampton, care va lansa aceste teste.
Până acum, potenţialii bolnavi de COVID-19 au fost nevoiţi să fie supuşi unor examinări incomode cu tampon pentru a preleva probe.
Testul actual presupune, de obicei, prelevarea de spută cu un tampon din interiorul nasului şi din partea din spate a gâtului, folosind un băţ lung.
Dar noul sistem care este testat presupune o simplă probă de salivă care o poate da individul în cauză şi o poate trimite spre analiză.
Peste 14.000 de cadre medicale, angajaţi ai universităţii şi rudele acestora vor fi printre primele grupuri care vor participa la un test pilot, cu truse de testare livrate la domiciliul lor sau la locurile de muncă pentru a le completa săptămânal.
Secretarul de stat pentru Sănătate Matt Hancock a anunţat că „acest test poate fi făcut de acasă şi va salva timp şi efort din partea autorităţilor”, notează Mediafax.
Cu toate acestea, testul de salivă pentru COVID-19 nu este singura inovație recentă din lume în contextul pandemiei.
O companie americană din domeniul biotehnologiei va iniţia teste cu un medicament care le va fi administrat persoanelor infectate cu noul coronavirus care nu necesită spitalizare, unul dintre primele experimente de acest tip.
Compania Ridgeback Biotherapeutics a transmis cotidianului Financial Times că medicamentul, denumit tehnic EIDD-2801, a depăşit Etapa 1 a testelor de siguranţă şi va începe să recruteze pacienţi pentru următoarea etapă, în care se va stabili dacă pastila poate contracara coronavirusul.
Tratamentul ar consta în două tablete pe zi. Dacă va avea succes, va putea fi luat de milioane de pacienţi infectaţi cu noul coronavirus, evitând agravarea stării de sănătate a acestora şi ajutându-i să se vindece mai rapid.