Datarea cu carbon indică faptul că crucifixul a fost realizat în secolele VIII-IX.
Cercetătorii sunt de părere că cea mai veche statuie realizată din lemn este crucifixul din Lucca, dovezile istorice indicând existența acestuia din secolul XI, în timp ce datarea cu carbon indică faptul că artefactul a fost realizat în secolele VIII-IX, notează The History Blog.
Artefactul, numit „Sfânta Față”, se află în catedrala San Martin din Lucca, Italia, și dat fiind faptul că este considerat o relicvă sfântă nu a fost supus analizelor științifice. Totuși, recent, reprezentanții bisericii au permis cercetătorilor de la Institutul de Fizică Aplicată și Institutul Național de Fizică Nucleară din Italia să preleveze patru mostre din lemnul crucifixului și una din materialul textil pe care este realizată pictura de pe artefact.
Acest fragmente au fost curățate pentru a elimina riscul contaminării acestora cu material organic străin, analiza a relevat faptul că crucifixul a fost realizat la finalul secolului al VII-lea sau începutul secolului al IX-lea.
Consemnările istorice indică faptul că episodul Anselmo da Biaggio a prezentat publicului acest crucifix catedralei San Martin în anul 1077, la ceremonia de sfințire a acesteia. Cercetătorii specializați în istoria artei sugerau faptul că crucifixul care este expus în catedrală este o copie ulterioară, realizată în secolului al XII-le, dar, după cum arată analizelele cu carbon-14, acesta nu este cazul.
Un manuscris din secolul al XII-lea indică faptul că crucifixul ar fi fost realizat de către Nicodim, un fariseu care l-a ajutat pe Iosif din Arimateea să îl îngroape pe Iisus Hristos. Dar fiind faptul că acesta era evreu legile din Vechiul Testament îl împiedicau să-și facă chip cioplit și de aceea a realizat o statuie al cărei chip a fost sculptat de către îngeri.
Pentru șapte secole, acest crucifix ar fi fost ascuns în Ramla, pe teritoriul actual al Israelului, fiind descoperită de către un episcop aflat în pelerinaj. Acesta ar fi urcat artefactul pe o navă fără echipaj sau pânze care pleca din portul Jaffa.
Legenda spune că episcopul s-ar fi rugat ca nava să ajungă într-un teritoriu ocupat de creștini, din fericire pentru el ar fi ajuns peste luni, pe coasta Mării Tireniene. Apoi, un înger ar fi apărut în visul episcopului de Lucca și i-ar fi spus să recupereze crucifixul.
De la Arca lui Noe la Sfântul Graal: artefacte biblice care nu vor fi găsite niciodată
Comori rare antice care poartă nume biblice au fost descoperite în Ierusalim