Home » D:News » Noi reguli pentru comercianţii de miere din România. Legea apiculturii a fost modificată

Noi reguli pentru comercianţii de miere din România. Legea apiculturii a fost modificată

Noi reguli pentru comercianţii de miere din România. Legea apiculturii a fost modificată
Sursa foto: Pixabay
Publicat: 15.06.2020

Președintele Klaus Iohannis a semnat, vineri, decretul privind promulgarea Legii pentru modificarea Legii apiculturii, care prevede afişarea vizibilă a ţării de origine a mierii, precum şi dacă aceasta este 100% naturală sau în amestec cu siropuri, zahăr invertit, melasă sau alţi îndulcitori.

Președintele Klaus Iohannis a semnat decretul privind promulgarea Legii pentru modificarea și completarea Legii apiculturii nr. 383/2013, informează Administrația Prezidențizlă.

Legea, inițiată în 2017 de mai mulți parlamentari PSD și ALDE, prevede, printre altele, afişarea vizibilă a ţării de origine a mierii, precum şi dacă aceasta este 100% naturală sau în amestec cu siropuri, zahăr invertit, melasă sau alţi îndulcitori.

Noi reguli pentru comercianţii de miere din România

Iniţiatorii atenţionează că România este „invadată de miere adusă din import, uneori de calitate îndoielnică”.

„În România ar exista preţuri corecte la miere, dacă nu ar intra miere la jumătate de preţ din alte ţări, miere surogat care se amestecă cu mierea românească. Prin propunerea noastră legislativă, iniţiem măsuri de stopare a amestecului mierii româneşti cu tot felul de falsuri care vin din import„, se mai arată în expunerea de motive.

Legea apiculturii a fost modificată

Potrivit proiectului, apicultorii şi comercianţii vor fi obligaţi să afişeze vizibilă ţara de origine sau locul de provenienţă al mierii şi produselor apicole, pentru mierea şi produsele apicole provenite din UE sau ţări terţe, amestecurile acestora cu produse va trebui menţionat conform legislaţiei europene în vigoare, scrie Mediafax.

„Doar cei care folosesc în proporţie de 100% miere şi produse apicole ca materie primă pot folosi sintagma de pe etichete. Dreptul de a înscrie pe eticheta produsului finit menţiunea va reveni obligatoriu doar celor care folosesc în proporţie de 100% provenind din exploataţiile apicole din România”, se mai arăta în proiect.

Urmărește DESCOPERĂ.ro pe
Google News și Google Showcase