Oamenii de știință au realizat în premieră imagini colorate cu un întreg creier de șoarece aflat la diferite vârste. Potrivit cercetătorilor, studiul este un pas crucial în înțelegerea comportamentului.
Descoperirile oferă o imagine mai bună asupra dizabilităților și demenței, dar ajută și la aflarea modului în care amintirile sunt afectate odată cu înaintarea în vârstă.
Imaginile arată sinapse, legături importante care transportă mesaje electrice și chimice între neuroni. Sinapsele stochează amintire, iar leziuni ale acestora sunt asociate cu peste 130 de boli ale creierului.
Cercetătorii de la Universitatea din Edinburgh au colorat diferitele tipuri de molecule pentru a evidenția gama de sinapse din creierul de șoarece de la naștere la bătrânețe.
Oamenii de știință au descoperit că numărul și structura moleculară a sinapselor se schimbă odată cu vârsta în diferite locuri din creier. Acest lucru are loc în trei mari faze, anume copilărie, vârsta de mijloc și bătrânețe.
Tipurile de sinapse se schimbă odată cu vârsta prin tipare unice în creier. Acestea„înfloresc” și se transformă într-un „spectacol divers de culori” în timpul vârstei de mijloc.
Imaginile cu creierul din timpul vârstei mijlocii explodează cu nuanțe de culori, arătând o varietate largă de sinapse. Creierul foarte tânăr și cel foarte bătrân prezintă mai puține sinapse și o complexitate mai scăzută.
Cercetătorii spun că aceste schimbări oferi indicii asupra motivului pentru care genele produc leziuni ale sinapselor la anumite vârste și în anumite zone ale creierului, transmite MedicalXpress.
Descoperirile ar putea arată de ce suntem mai predispuși afecțiunilor cerebrale la anumite vârste. Astfel, oamenii de știință ar putea afla de ce schizofrenia apare de obicei în adolescență sau de ce demența afectează mai mult bătrânii.
„Creierul este cel mai complex lucru pe care îl cunoaștem și înțelegerea sa la un nivel atât de detaliat este un pas monumental”, a declarat Seth Grant, profesor la Universitatea din Edinburgh.
Cum formează creierul amintiri? Un studiu dezvăluie procesul neaşteptat al minţii
Cum a supraviețuit o bucată de creier din Epoca Fierului?
10 descoperiri impresionante despre creier care au fost făcute în 2019
Cercetătorii au descoperit „centrul stresului” din creierul uman