Doi sateliți europeni au surprins imaginile dezastrului ecologic din Cercul Polar Arctic.
În jur de 20.000 de tone de motorină s-au devărsat într-un râu din Cercul Polar Arctic după ce un rezervor de la o centrală electrică din apropiere de orașul Norilsk, din Siberia, s-a spart. Comitetul de Investigații din Rusia a deschis trei anchete penale în urma incidentului. Conducerea centralei ar fi așteptat două zile înainte să informeze autoritățile de la Moscova despre dezastru.
După cum se poate vedea în imagini, motorina s-a deplasat pe râul Ambarnaya în zilele de 31 mai și 1 iunie. Râul se scurge în lacul Pyasino, care alimentează râul Pysaina, iar acesta ajunge la rândul său în Oceanul Arctic.
„Este un lac minunat. Sunt mulți pești acolo și este un habitat natural nemaipomenit. Însă este imposibil de anticipat cum va rezista acum”, a declarat Aleksandr Uss, guvernatorul regiunii Krasnoyarsk, pentru presa locală.
Urmările dezastrului ecologic au fost observate din spațiu de sateliţii misiunii europene Sentinel2, din cadrul programului european Copernicus, coordonat de Comisia Europeană și cu Agenţia Spaţială Europeană (ESA).
Vladimir Putin a decretat stare de urgență în urma incidentului.
Motorina s-a extins pe o zonă vastă de aproape 350 de kilometri pătrați, potrivit Live Science. Se pare că rezervorul de la centrala electrică s-a spart în urma unei alunecări de teren. Incidentul coincide cu temperaturi neobișnuit de ridicate care duc la topirea permafrostului din Arctica.
Accidentul a fost comparat de grupurile de mediu cu dezastrul ecologic produs în 1989 în Alaska de un tanc petrolier al companiei americane Exxon Valdez. Atunci au fost vărsate 37.000 de tone de petrol în Strâmtoarea Prince William din Alaska, un vechi si bogat loc de pescuit.
Grupul de mediu World Wildlife Fund (WWF) a declarat că accidentul ecologic este unul dintre cele mai mari din istoria recentă a Rusiei, informează The New York Times.
„Este vorba despre pești morți, păsări acoperite de petrol și animale otrăvite”, a spus Sergey Verkhovets, coordonator al proiectelor WWF Rusia în Arctica.