Un paradox neobișnuit împiedică cercetătorii să analizeze anumite locuri din Calea Lactee. Un gaz gros blochează observațiile asupra nucleului galactic și poate fi dificil de observat din poziția noastră.
Însă, galaxiile aflate la depărtare nu prezintă mereu aceleași obstacole. Așa că, într-un fel, putem observa galaxiile îndepărtate mai bine decât o putem observa pe a noastră.
Astfel încât să înțeleagă mai bine Centrul galactic (GC) al Căii Lactee și mediul interstelar (ISM), o echipă de astronomi a folosit un telescop numit Wisconsin H-Alpha Mapper (WHAM) pentru a se uita în centrul galaxiei noastre.
Echipa s-a concentrat pe două aspecte ale Căii Lactee, numite Bulele Fermi. Aceste bule cosmice sunt explozii masive de gaz care emanează din centrul galactic, scrie Science Alert.
Se numesc Bule Fermi pentru că au fost descoperite în 2012 cu ajutorul telescopului Fermi Gamma-Ray Space. Aceste bule sunt enorme și se extind la aproximativ 50.000 de ani-lumină de discul Căii Lactee. De asemenea, Bulele Fermi se deplasează cu o viteză de milioane de kilometri pe oră.
Astronomii susțin că orice s-ar fi întâmplat în miezul Căii Lactee și a creat Bulele Fermi, a avut loc în urmă cu milioane de ani în urmă. Unii cercetători cred că Sagittarius A*, gaura neagră supermasivă din centrul galaxiei noastre, a atras un nor imens de hidrogen pe discul său de acreție. Astfel, o explozie imensă de energie a fost produsă.
Deși aceste descoperiri sunt extrem de detaliate, nu arată în mod cert ce anume a dus la apariția Bulelor Fermi. Echipa de astronomi spune că WHAM poate ajuta mai departe în aflarea motivului.
Așa că, poate într-o bună zi, vom afla în sfârșit ce anume s-a întâmplat în urmă cu milioane de ani în centrul Căii Lactee și cum s-au format aceste bule uriașe.
Coliziunea a două galaxii ar fi declanșat formarea sistemului nostru solar
Calea Lactee „aruncă” stele în spaţiu
Calea Lactee a „furat” alte şase galaxii mai mici
Au fost descoperite noi detalii despre coliziunea Căii Lactee cu o fostă galaxie satelit