Coronavirusul este o realitate care a afectat și România în ultimele luni. Există însă o serie de oameni, cu boli grave, care nu au putut fi tratați în unitățile medicale din cauza transformării acestora în spitale suport COVID.
O pacientă care suferă de distonie, o boală neuromusculară, a povestit, pentru Mediafax, că afecțiunea i s-a agravat, după ce în perioada epidemiei nu a putut face tratamentul pentru că Spitalul Colentina este spital suport COVID.
Mădălina are distonie, o afecţiune neuromusculară care duce la invaliditate dacă nu face o dată la 3 luni un tratament cu toxină botulinică. În aprilie trebuia să meargă la Spitalul Colentina să facă această injecţie, însă acest lucru a fost imposibil pentru că spitalul este suport COVID.
Femeia a încercat să ţină boala sub control cu gimnastică, însă nu a fost suficient, aşa încât acum, din cauza contracturii musculare, se mişcă greu.
„Eu trebuia să fac injecţia următoare în aprilie, din aprilie până acum boala s-a agravat, au revenit simptomele de la începutul bolii. Lipsa tratamentul se resimte foarte tare, nu mai putem să fim nişte oameni normali practic. Trebuia gândit altfel, trebuia făcut un alt sediu pentru noi, bolnavii cu distonie neuromusculară, pentru ca şi noi, bolnavii cronici să ne facem tratamentul în continuare”, a spus Mădălina.
Profesorul Olga Simionescu spune că pacienţii cronici trebuie să-şi primească tratamentele cât mai repede, pentru că mulţi au ajuns la complicaţii.
„Există viaţă şi după COVID, au existat cancere, boli grave, boli cronice, debilitante, şi altele decât infecţia cu SARS-CoV-2 în această perioadă, noi nu am mai ştiut cum să abordăm acest lucru pentru că nu ne-am mai întâlnit cu această boală, şi atunci s-au luat măsurile de urgenţă. Aceşti pacienţi trebuie reluaţi acum, şi trebuie reluaţi cu foarte mulă grijă, minuţios, trebuie restabilite dosarele pacienţilor cronici, trebuie revăzută patologia, s-au produs decompensări de toate felurile, cancerele au fost foarte puţin tratate”, a declarat Olga Simionescu.
Ministrul Sănătăţii a explicat faptul că fiecare Direcție de Sănătate Publică evaluează acum spitalele suport COVID şi că în această vară circuitele în aceste unităţi sanitare vor fi regândite, astfel încât să poată avea acces şi pacienţi cu alte patologii decât COVID.