O echipă de cercetători de la două universități din Moscova susțin că au demonstrat modul în care inteligența artificială (AI) ar putea spune ce fel de personalitate au oamenii în funcție de selfie-urile pe care le fac. De asemenea, sistemul AI prezice personalitatea cu mai mare acuratețe ca oamenii.
Oamenii de știință din Rusia sugerează că tehnologia ar putea fi folosită pentru a ajuta oamenii să-și găsească perechea ideală prin intermediul platformelor online de dating sau pentru a ajuta companiile să vândă produse în funcție de fiecare personalitate umană.
Trebuie menționat faptul că doi autori ai studiului sunt afiliați companiei BestFitMe, o firmă de AI din Rusia care ajută companiile să aleagă angajații potriviți.
După cum este detaliat în studiu, echipa a solicitat ca 12.000 de voluntari să completeze un chestionar. Acesta a fost folosit pentru a construi o bază de dată cu trăsături de caracter. Voluntarii au încărcat în baza de date și 31.000 de selfie-uri.
Chestionarul s-a concentrate în jurul celor „cinci mari” trăsături de caracter. Acestea sunt principalele cinci trăsături de caracter pe care psihologii le folosesc pentru a descrie personalitățile subiecților.
Cele „cinci mari” trăsături includ nevroza, agreabilitatea, deschiderea către noi experiențe, conștiinciozitatea și extraversiunea, informează Futurism.
După ce au antrenat o rețea neurală (ANN, artificial neural network) cu ajutorul bazei de date, cercetătorii au descoperit că inteligența artificială poate prezice cu acuratețe trăsăturile de caracter. AI folosește doar „fotografii reale făcute în condiții necontrolate”.
Chiar dacă sunt corecte, precizia cu sistemului AI al oamenilor de știință din Rusia lasă de dorit. Echipa a descoperit că sistemul AI „poate ghici corect personalitatea unor subiecți aleși întâmplător în 58% dintre cazuri”.
Acest rezultat nu este tocmai revoluționar.
Ceea ce este surprinzător e că cercetătorii ruși susțin că sistemul lor AI prezice trăsăturile de caracter mai eficient decât oamenii. Echipa spune că sistemul de inteligență artificială „surclasează un om obișnuit care face cunoștință cu subiectul pentru prima oară”.
Astfel de rețele neurale au generat rezultate impresionante, dar orice cercetători care pleacă de la concluzii deja determinate ar trebui tratate cu un anumit nivel de scepticism.
Studiul a fost publicat în Scientific Reports, un jurnal al Nature.
Ce trăsături de caracter au persoanele care nu cred în pandemia de coronavirus
”Inteligenţa Artificială, oportunitate şi pericol”, un documentar despre ”petrolul viitorului”
Inteligenţa artificială nu poate fi recunoscută ca inventator