Lansările spațiale depind de condițiile de mediu, dar și de mecanica obiectelor de pe orbită.
În 27 mai, cu puțin înainte de aprinderea motoarelor rachetei Falcon-9, Centrul de Comandă a decis amânarea misiunii din cauza condițiilor meteo nefavorabile. Această posibilitate a fost luată în calcul de oficialii NASA și SpaceX și, de aceea, a fost stabilită și o dată de rezervă: 30 mai, 22:22 ora României, când a și avut loc lansarea.
De ce sunt necesare aceste zile de pauză între încercările de lansare? Hans Koenigsmann, vicepreședinte al SpaceX explică faptul că, în acest caz, este vorba de o problemă a mecanicii orbitale. De asemenea, acesta mai adaugă: „Și există și alți factori care influențează acest lucru (n.r lansarea) […] traficul pe stație și așa mai departe”.
„Analizăm zborul presupunând că temperatura combustibilului este sub un anumit prag, astfel încât știm ce performanțe poate obține, câtă marjă de manevră vom avea”, adaugă inginerul John Insprucker din partea SpaceX, notează Live Science. . Acesta explică faptul că temperatura carburanților face ca lansarea rachetei să aibă loc după un program strict, care nu poate fi încălcat sau ajustat.
Oamenii de știință explică faptul că problema combustibilului și a eficienței acestuia este legată de un alt aspect important: traseul ales, la capătul căruia ar trebui să se afle Stația Spațială Internațională.
Calculele indică faptul că ISS se va afla într-un punct optim, luând în calcul traseul și viteza de deplasare a navetei Crew Dragon.
Costume spațiale noi și tehnologie inovativă pentru lansarea istorică Crew Dragon. GALERIE FOTO
NASA și-a dat acordul pentru lansarea misiunii istorice Demo-2